Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
18.03.2021 03:20

Vodohospodári upravujú v týchto dňoch brehy riek Torysa a Sekčov


Rieka Sekčov. Snímka zdroj: (sk.wikipedia.org).


Brehy dvoch prešovských riek prechádzajú v týchto dňoch v rámci preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami rozsiahlou údržbou. Cieľom je odstránenie náletových drevín a krovín, ktoré lemujú korytá Torysy a Sekčova.


Ako informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, v zmysle zákona o vodách musia byť zabezpečené prietokové kapacity korýt riek ako ochrana pred povodňami.

„Mesto Prešov dlhodobo upozorňuje na dôležitosť realizácie protipovodňových opatrení v okolí riek Torysa a Sekčov. Som rada, že Slovenský vodohospodársky podnik zareagoval na naše opakované výzvy a začal s potrebnou údržbou bezprostredného okolia oboch tokov na území mesta,” uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Nevyhnutný výrub náletových drevín na brehoch Torysy sa aktuálne realizuje v úseku od mosta na Bajkalskej ulici smerom na Sídlisko II a potrvá do konca marca. Po skončení vegetačného obdobia, ktoré trvá od 1. apríla do 30. septembra, bude údržba brehov prešovských riek pokračovať v ďalších častiach mesta.

Celková dĺžka vyčistených úsekov na brehoch Torysy bude približne šesť kilometrov. V rámci vodného toku Sekčov ide o úsek v dĺžke viac ako dva kilometre. Okrem preventívnej ochrany pred povodňami pomôžu tieto opatrenia predchádzať aj škodám na mestskom či súkromnom majetku.

„Pri realizácii výrubu sú v maximálnej možnej miere chránené ostávajúce brehové porasty, ako aj sprievodná zeleň. Odstránené náletové dreviny sú dočasne umiestňované v okolí oboch riek. V mesiacoch apríl a máj bude prebiehať štiepkovanie tejto biomasy na nábreží rieky Torysa,” dodal Tomek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2018
Levice sa počas zimy musia postarať o desiatky kilometrov chodníkov navyše
Levická radnica sa bude musieť počas zimy starať o desiatky kilometrov chodníkov viac ako doposiaľ. Na základe novely zákona o pozemných komunikáciách sa o mestské cesty už nemusia starať ľudia z priľahlých domov, ale samospráva.
viac
09.05.2020
Zberné dvory v Prešove budú otvorené aj počas sobôt
Zberné dvory v Prešove sú po novom otvorené aj v sobotu, informuje o tom mesto na svojej webovej stránke. Zberné dvory na Bajkalskej a Jesennej ulici fungovali od vyhlásenia mimoriadnej situácie na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom v obmedzenom režime.
viac
19.05.2020
Hriňová čaká výpadky príjmov z podielových daní viac ako 292 000 eur
Výpadok príjmov z podielových daní vo výške viac ako 292 000 eur očakáva v tomto roku samospráva podpolianskeho mesta Hriňová.
viac
07.10.2022
PSK dlhodobo rieši opatrenia na znižovanie energetickej náročnosti svojich budov
Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opatreniami na znižovanie energetickej náročnosti budov PSK zaoberá dlhodobo a rieši ich intenzívne i aktuálne. Uviedla to hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %