Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.12.2021 02:30

Vodohospodári začali po roku napúšťať vodnú nádrž Golianovo


Vodná nádrž Golianovo. Snímka zdroj: (tasr).


Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. začal po generálnej oprave s opätovným napúšťaním vodnej nádrže Golianovo v okrese Nitra.


Nádrž si vyžiadala generálnu obnovu po dlhých rokoch nepretržitej prevádzky, pracovníci Správy povodia dolnej Nitry s ňou začali približne pred rokom, informoval Slovenský vodohospodársky podnik.

Po úplnom vypustení nádrže začali vodohospodári s realizáciou odvodňovacích drénov, pomocou ktorých sediment odvodnili. Vďaka tomuto kroku sa sediment presušil, zmenšil svoj objem a mohli sa začať práce na jeho odstraňovaní. Zároveň pokračovali opravy hrádze, hrablíc, rekonštrukciou prešiel aj samotný mechanizmus dnového uzáveru.

Vodná nádrž Golianovo bola vybudovaná v roku 1967 na strednom toku potoka Kadaň, do ktorého sa vlievajú Tichý, Betlehemský a Veskejský prameň. Rozloha nádrže je 26 hektárov a maximálna hĺbka dosahuje tri metre. V súčasnosti nádrž slúži na závlahu okolitých polí a chov rýb. Po desiatkach rokov sa v okolí vodnej nádrže vytvoril pás lužného lesa a samotná nádrž je významným biocentrom s výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2017
Župné cesty podstúpili letnú údržbu za viac ako 1,3 mil. eur
V období od prvého apríla do konca júla tohto roku ozdravila počas letnej údržby Správa ciest TSK cesty druhej a tretej triedy. Z ciest sa odstránili okrem výtlkov i nerovnosti obmedzujúce plynulosť cestnej premávky.
viac
25.09.2021
Obec Ľuboreč chce rozvíjať turizmus pri vodnej nádrži, prenajala aj svoj pozemok
Obec Ľuboreč v Lučeneckom okrese chce pomôcť rozvoju cestovného ruchu pri rovnomennej vodnej nádrži. Na tento účel prenajala aj obecný pozemok pri vodnej ploche.
viac
10.01.2022
Vodná nádrž Ružiná je naplnená na 11 percent jej celkového objemu
Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 11 percent jej celkového objemu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
14.08.2023
Vodnú nádrž Ružín po vyčistení opäť zaplavil odpad
Z vodnej nádrže Ružín v týchto dňoch opäť odstraňujú odpad. Po minulotýždňovom vyčistení nornej steny totiž následné výdatné zrážky priplavili ďalší odpad z nelegálnych skládok v desiatkach ton odpadu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %