Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.11.2019 09:05

Vodohospodári znižujú hladinu nádrže Ružiná, čaká ju generálna oprava


Vodná nádrž Ružiná. Ilustračná snímka (tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal so znižovaním hladiny vody v priehrade Ružiná v okrese Lučenec. Informoval o tom Tomáš Januš z referátu komunikácie SVP s tým, že cieľom je úplné vypustenie nádrže, po ktorom začne správca rozsiahlu opravu objektov vodnej stavby.


„Znižovanie zo súčasnej úrovne hladiny 251 metrov nad morom (n. m.) na minimálnu prevádzkovú hladinu 242 metrov n. m. bude postupné, maximálna rýchlosť poklesu bude 30 centimetrov denne. Priebežne bude vykonávaný výlov rýb, ktorý zabezpečí Slovenský rybársky zväz,“ uviedol Januš.       

Doplnil, že prioritne budú vykonané tie opravy, ktoré umožnia začatie opätovného napúšťania nádrže, už v priebehu vykonávania ostatných prác. „Stavebné práce budú trvať do konca roka 2020. Opravu vodnej stavby nariadil Okresný úrad Lučenec na základe nevyhovujúceho technického stavu,“ vysvetlil Januš.       

Rozsahom ide podľa jeho slov o generálnu opravu vodnej stavby, ktorá pozostáva z opravy betónových a kovových konštrukcií, elektroinštalácií a ovládacích prvkov, sfunkčnenia provizórneho hradenia na návodnej strane hrádzového telesa, ako aj odstránenia priesakov na kontakte zemného telesa a komunikačnej a odpadovej chodby na jednotlivých dilatačných blokoch.       

Vodná stavba Ružiná bola vybudovaná v období rokov 1969 - 1973, do trvalej prevádzky bola uvedená v roku 1974. Účelom priehrady s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny, vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku, akumulácia vody pre zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo, ale aj využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni či rekreácia a rybárstvo.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2020
Vláda plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách
Vláda SR plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách. Chce zabezpečiť aj transparentné informovanie verejnosti o kvalite podzemných vôd.
viac
25.10.2021
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná je pred dokončením
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese je pred dokončením. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
10.01.2022
Vodná nádrž Ružiná je naplnená na 11 percent jej celkového objemu
Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 11 percent jej celkového objemu. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.
viac
10.08.2022
Generálna obnova Michalskej veže prihliada na jej barokovú podobu
Generálna obnova Michalskej veže pokračuje, pri obnove vonkajších i vnútorných priestorov sa prihliada na jej pôvodnú barokovú podobu, ktorú získala prestavbou v roku 1758.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %