Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.11.2019 04:05

Vodozádržné opatrenia majú zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Stará Ľubovňa


Projekt vodozádržných opatrení má v Starej Ľubovni zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a znížiť riziko povodní. MŽP SR, riadiaci orgán pre OP Kvalita životného prostredia, v týchto dňoch doručilo mestu rozhodnutie o schválení dotácie na realizáciu zámeru vo výške takmer 160-tis. eur.


Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že najväčšie mesto na severnom Spiši, rovnako ako iné mestá nielen na území Slovenska, čoraz častejšie zaznamenáva dôsledky zmeny klímy.       

„Prevaha zastavaných plôch nad prvkami zelenej infraštruktúry spôsobuje, že v období tepla a sucha sa ovzdušie čoraz viac prehrieva. Naopak, intenzívne alebo dlhotrvajúce dažde s vysokým úhrnom zrážok spôsobujú zaplavenie územia, a to z dôvodu úbytku zelených plôch, ktoré ich dokážu vstrebať,“ skonštatoval Tomko. Vzhľadom na tieto skutočnosti sa samospráva rozhodla navrhnúť vodozádržné opatrenia práve na sídlisku Východ, kde sídli aj budova miestnej základnej školy (ZŠ). Práve zo strechy budovy sa do kanalizácie odvedie viac než 1245 metrov kubických dažďovej vody bez jej ďalšieho využitia. To sa však zmení vďaka realizácii schváleného projektu. V rámci neho by mali vybudovať bioretenčné systémy na zadržiavanie zrážkovej vody v okolí základnej školy. Pôjde o štyri dažďové záhrady, podzemnú zbernú nádobu na zadržiavanie zrážkovej vody, extenzívnu vegetačnú strechu na streche základnej školy a zelenú vegetačnú stenu.       

„Realizáciou navrhovaných vodozádržných opatrení sa predpokladá zníženie rizika povodní zadržiavaním a postupným vsakovaním zrážkovej vody, a tiež ochladzovanie okolitého vzduchu s dopadom na celkové zlepšenie mikroklímy sídliska Východ. Celkové náklady na projekt predstavujú takmer 167-tis. eur. V januári budúceho roka sa uskutoční verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác,“ doplnil primátor s tým, že samotná realizácia projektu je plánovaná na obdobie júl až november budúceho roka. Práce budú vykonávať predovšetkým počas letných prázdnin, no pokračovať majú aj v priebehu prvých mesiacov školského roka. „Nepredpokladáme však ich negatívny vplyv na kvalitu vyučovacieho procesu. Naopak, očakávame rast povedomia žiakov o potrebe uskutočnenia opatrení, ktoré prispievajú k zlepšeniu kvality životného prostredia v našom meste,“ zdôraznil primátor.       

ZŠ Za vodou, ktorú v súčasnosti navštevuje 177 žiakov, bude prvou verejnou budovou disponujúcou takýmto typom vodozádržných opatrení. Samospráva verí, že nebude poslednou, keďže sa o získanie finančných prostriedkov určených na realizáciu podobných aktivít plánuje uchádzať aj naďalej.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Mesto bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu
Mesto Stará Ľubovňa bude mať vypracovanú nízkouhlíkovú stratégiu. V závere minulého roka totiž radnici doručila Slovenská inovačná a energetická agentúra ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia rozhodnutie o dotácii.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
28.04.2022
Mesto chce na obnovu vnútrobloku pri Letnej získať zdroje z IROP
Mesto Stará Ľubovňa sa uchádza o zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v celkovej výške 695 000 eur na projekt revitalizácie sídliskového vnútrobloku pri Letnej ulici. Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že celkové náklady sú na úrovni 730 000 eur.
viac
03.02.2023
Samospráva vyberá zhotoviteľa projektu na obnovu mestského paláca
Mestský palác v Starej Ľubovni chce mesto obnoviť, samospráva v súčasnosti vyberá zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Primátor Ľuboš Tomko potvrdil, že do verejnej súťaže sa prihlásilo desať uchádzačov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %