Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.06.2022 10:35

Vodu získavajú nové dreviny zo zavlažovacích vakov


Ilustračná snímka.


Technické služby mesta Prievidza (TSMPD) zabezpečujú starostlivosť o vybrané druhy drevín ekologickejšie. Samospráva Prievidze zakúpila 100 zavlažovacích vakov, využíva ich najmä pri nových stromoch, ktoré v meste pribudli v rámci náhradnej výsadby.


"Mesto sa snaží v poslednom období dopĺňať čo najviac zelene, pomerne dosť často sa však stalo, že nové stromčeky vyschli. Povedali sme si, že musíme niečo vymyslieť, aby sme tento stav zlepšili," načrtla primátorka Katarína Macháčková s tým, že pod vyschýnanie stromov sa podpisuje i zmena klímy.

Samospráva podľa nej preto zakúpila 100 zavlažovacích vakov, čím dokáže zavlažovať pomerne veľa stromov. "Vybrali sa stromy, ktoré sme vysadili v uplynulom období od roku 2021. Ide väčšinou o dreviny, ktoré pochádzajú z náhradnej výsadby, napríklad na sídlisku Píly, Gazdovskej ulici, pri vysokej škole či na Dlhej ulici," priblížila.

Za výhodu vakov označila Macháčková to, že stromy postupne zavlažujú a reagujú na počasie. "Pokiaľ prší, vaky zavlažujú stromy menej, ak je slnečno, tak viac. Vrecia sme naplnili 75 litrami vody, čo by malo vydržať šesť až osem hodín. Mali sme však skúsenosť, že voda v jednom z vakov vydržala až tri dni," vysvetlila primátorka.

Náklady na zakúpenie jedného vaku predstavovali 6,75 eura. "Mesto investíciou i šetrí peniaze, nemusíme totiž zakupovať nové dreviny za tie vyschnuté," podotkla Macháčková.

O zakúpení ďalších vakov podľa nej radnica rozhodne na základe skúseností s tými, ktoré už má.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2020
Včeliu záhradu chcú ochranári rozšíriť o interaktívnu výučbu pre deti
Ochranári chcú rozšíriť včeliu záhradu na Duklianskej ulici v Prievidzi. Pribudnúť by tam mali prvky na interaktívnu výučbu detí, ktoré ju navštevujú.
viac
14.12.2020
Samospráva Prievidze chce vybaviť školské jedálne novým zariadením
Prievidzská samospráva plánuje zabezpečiť pre školské jedálne pri základných školách (ZŠ) nové zariadenia.
viac
15.05.2021
V parku Skotňa v Prievidzi pribudnú fitness stroje
Mesto Prievidza v najbližšej dobe doplní nové prvky workoutového ihriska na Dlhej ulici. Po náročnom období, ktoré máme za sebou, je to jedna z bezpečných možností, ako tráviť svoj voľný čas plnohodnotne.
viac
13.11.2023
Mesto Prievidza prijalo nové zásady hospodárenia s majetkom
Samospráva Prievidze upravila podmienky pri predaji a nájme svojho majetku. Nové zásady hospodárenia s majetkom okrem iného počítajú so sprísnením podmienok pri uplatňovaní tzv. osobitného zreteľa, ich prílohou je i cenová mapa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %