Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.03.2020 07:30

Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova


Snímka zdroj: (bistricoviny.sk).


Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.


Podľa informácií z Mestského úradu vo Zvolene na revitalizáciu pietneho miesta získala samospráva od štátu 200 000 eur. Ďalších asi 500 000 eur chcú na úpravu hrobového miesta a na výrobu a osadenie pamätných tabúľ vynaložiť Rusi, a to prostredníctvom svojej ambasády na Slovensku.

Podľa návrhu bude popri ceste k pamätníku umiestnených 120 kamenných tabúľ s menami sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní územia Slovenska. Mnoho padlých vojakov, pochovaných krátko po vojne na cintoríne vo Zvolene, sa totiž v posledných rokoch podarilo identifikovať a na každú z tabúľ by takto malo byť vyrytých 100 mien.

Vo Zvolene je pochovaných až 17 000 sovietskych vojakov a takmer 11 000 rumunských vojakov. V máji uplynie 75 rokov od ukončenia druhej svetovej vojny v Európe.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Žilina si uctila padlých vojakov v Budatíne
Piateho mája si položením vencov a kvetov predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mesta Žilina a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí bojovali za mier v 2. svetovej vojne.
viac
27.07.2018
Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti
Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
viac
30.07.2019
Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne
Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v pondelok v Zborove v okrese Bardejov dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch.
viac
08.07.2021
Obnova cintorína so sovietskymi vojakmi je na konci
Obnova Cintorína padlých vojakov sovietskej armády vo Zvolene je na konci. Stovky náhrobníkov nanovo preleštili, obnovené sú tiež mená dôstojníkov a na tabuli sa objavili aj mená obyčajných vojakov, pochovaných v spoločných hroboch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %