Pondelok 17.06.2024
Dnes má meniny 
Adolf
°C
27.05.2024 09:00

VoľbyEP24: Hlas bude platný, aj keď volič odovzdá prázdny lístok


Ilustračný obrázok


Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) môžu Slováci krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR.


Eurovoľby sa budú konať o dva týždne, v sobotu 8. júna. Volič dostane od okrskovej volebnej komisie hlasovacie lístky. Hlasuje sa za plentou. Volič si vyberie jeden lístok s preferovaným politickým subjektom, ktorý vloží do obálky buď bez úprav, alebo zakrúžkuje poradové číslo jedného alebo dvoch kandidátov. Potom hlasovací lístok vloží do obálky a následne do volebnej schránky. Na tzv. prekrúžkovanie je podľa MV potrebné získať aspoň tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre stranu alebo koalíciu.         

"Na požiadanie voliča mu okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravené hlasovacie lístky iné. Nesprávne upravené hlasovacie lístky vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov," ozrejmil hovorca MV Matej Neumann.         

Slováci si budú v eurovoľbách vyberať 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Kandiduje 23 politických strán a jedna koalícia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2017
Čermeľ opäť ožije svetlami, tancom a hudbou
Noc plnú pary, hudby, svetiel, akrobacie a tanca ponúkne Košická detská historická železnica 30. septembra počas Noci svetiel.
viac
27.06.2020
Rodiny s deťmi budú môcť cestovať autobusom za 1 euro
Trnavská župa pripravila pre dospelých s deťmi tzv. rodinný cestovný lístok. V prímestskej autobusovej doprave budú môcť cestovať za symbolické 1 euro. Je to ďalší z krokov, ktorým župa podporuje cestovný ruch a propaguje strávenie tohtoročného leta na svojom území.
viac
22.10.2022
Vo volebnej miestnosti pozor na farebné odlíšenie volieb aj počty krúžkov
V spojených voľbách do územnej samosprávy, ktoré sa uskutočnia v sobotu 29. októbra 2022, by voliči mali zvýšenú pozornosť venovať tomu, aby ich hlas neprepadol z dôvodu nepozornosti. Pozor si treba dať na farebné odlíšenie volieb ako i počty zakrúžkovaných kandidátov.
viac
26.01.2023
Mesto znížilo periodicitu novín, chce tým znížiť envirozáťaž
Radnica v Handlovej pristúpila k zníženiu periodicity vydávania mestských novín Handlovský hlas. Po novom vychádzajú ako trojtýždenník. Samospráva tým sleduje zníženie environmentálnej záťaže. Informovala o tom hovorkyňa mesta a šéfredaktorka novín Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %