Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.02.2023 04:00

Vrbové: Vydali Benovskianu, encyklopédiu o grófovi Beňovskom


Snímka: (TASR)


Rozsiahlu, 500-stranovú encyklopédiu venovanú slávnemu cestovateľovi, dobrodruhovi, vojakovi a kráľovi na Madagaskare Móricovi Beňovskému vydali v jeho rodnom meste Vrbové. Benovskiana je výsledkom dlhoročnej práce autorov Ľubomíra Bosáka a Patrika Kýšku.


Publikácia je ich príspevkom k pripomenutiu 275. výročia narodenia a 235. výročia smrti Beňovského.       

Bohato ilustrovanú knihu vďaka grafickej úprave Barbary Neumannovej uviedli vo štvrtok (2. 2.) za účasti zástupcov mesta, kultúrnych inštitúcií i mnohých fanúšikov vrbovského rodáka. Medzi nimi boli aj členovia Združenia Mórica Beňovského, ktorí predstavili čerstvý dokument, ktorým mapovali Beňovského stopy na Madagaskare.      

"Pri práci na publikáciách, ktoré sme v priebehu rokov o Beňovskom pripravovali, vznikol postupne rozsiahly poznámkový aparát, tak sme sa rozhodli zosumarizovať ho do samostatnej publikácie," uviedol pre TASR Kýška. Zostavovať lexikón o jednotlivcoch nie je podľa nich na rozdiel od zahraničia v našich končinách zvykom. No Beňovský je, ako uvádzajú, "osobnosť taká mnohostranná, mnohovrstevná i zahalená rúškom tajomstva", že sa im tento formát zdal prináležiaci. "Vznikol a stále vzniká o ňom v mnohých jazykoch rad kníh, fakty v nich sa často nezhodujú. O určitý chaos v informáciách sa pričinil aj on sám. Vo svojom strastiplnom živote neraz taktizoval, neuvádzal správne údaje a tiež veci rád prikrášľoval a zveličoval," konštatovali autori Benovskiany.       

Zahrnuli do nej heslá týkajúce sa Beňovského, osobností, ktoré s ním boli v kontakte alebo mali vplyv na jeho život, miesta, pamiatky, literatúru, ale dočítať sa možno napríklad aj o vydaných známkach či medailách. Ako prvé heslo pod písmenom A je informácia o znalcovi histórie Lambertovi van der Aalsvoortovi, na prvej strane je aj heslo Jozef Adamovič, herec, ktorý Beňovského stvárnil v seriáli Vivat, Beňovský! a bol tiež predobrazom sochy Beňovského stojacej na vrbovskom námestí.       

Čitateľ sa dozvie, že historické bádanie o grófovi má oficiálny názov beňovskológia, rozsiahle heslo je venované jeho národnosti, či to, že prvou slovenskou inscenáciou v roku 1869 v trnavskom divadle bola hra Gróf Beňovský, kde účinkoval aj Svetozár Hurban Vajanský. Záverečným heslom je Žvanec, ide o ukrajinskú dedinu, kde Beňovský pod menom Hladík krátky čas pôsobil na miestnom hrade. Lexikón je súčasne registrom k slovenskému vydaniu Beňovského pamätí z roku 2006. "Už teraz vieme, že by neuškodilo aj doplnené vydanie," povedal pri uvedení knihy Bosák, ktorý je považovaný na Slovensku za najlepšieho znalca problematiky.       

Bosák i Kýška sú držiteľmi ocenenia Beňovského glóbus, ktoré mesto udeľuje tým, ktorí sa zaslúžia o propagáciu osobnosti Matúša Mórica Michala Františka Serafína Augusta Beňovského (1746 - 1786) i samotného mesta Vrbové. Vydanie publikácie podporil Trnavský samosprávny kraj.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2016
V obciach a školách išli na energiu s rozumom
Efektívne nakladanie s energiami a ich úspory môžu obvykle ušetriť významným spôsobom finančné prostriedky. Zmeny v tejto oblasti prispejú aj k ochrane nášho životného prostredia, keďže vyprodukovanie elektrickej energie preň vždy predstavuje aj určitú záťaž.
viac
27.01.2017
Obyvatelia mesta môžu požiadať o Senior kartu
Obyvatelia Michaloviec s trvalým pobytom v meste, ktorí dosiahnu v tomto roku vek 65 rokov, môžu požiadať o Senior kartu. Vydáva ju odbor sociálnych vecí mestského úradu po predložení dokladu totožnosti a overení požadovaných údajov.
viac
22.08.2020
Už viac ako 18 tisíc detí má vlastný občiansky preukaz
Možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj pre deti existuje od decembra 2019. Polícia doteraz vydala 18 753 občianskych preukazov s podobou tváre deťom do 15 rokov.
viac
14.08.2021
Príďte za horami do Prešova
Už po trinástykrát sa z Prešova môžete vybrať na výlet za dobrodružstvom, aj keď iba na filmovom plátne. Pozývame vás na premietanie tých najlepších horolezeckých, outdoorových a cestovateľských filmov, ktoré v uplynulom roku vznikli vo svete.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %