Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
13.02.2024 02:55

Vrecia na kuchynský odpad dostanú od mesta aj obyvatelia bytových domov


Ilustračný obrázok, zdroj: mesto Revúca


Mesto Revúca začalo v uplynulom období s distribúciou vriec na kuchynské odpady, vrecia okrem obyvateľov rodinných domov prvýkrát dostanú aj ľudia žijúci v bytoch. Verejnosť tiež dostane návod s informáciami o tom, ako s odpadom nakladať. Na sociálnej sieti o tom informovala samospráva.


Obyvatelia rodinných domov v Revúcej v uplynulých dňoch dostali vrecia na kuchynský bioodpad. Využívať ich môžu spolu s košíkmi na kuchynský odpad, ktoré od mesta dostali v minulosti. Vrecia na odpad tento rok dostanú aj obyvatelia bytoviek, ktorí kuchynský odpad vyhadzujú do 240-litrových nádob na sídliskách.         

"Obyvatelia po novom môžu do týchto nádob vhodiť aj biodegradovateľné alebo mikroténové vrecká s kuchynským odpadom. Oproti minulému obdobiu ide o podstatnú zmenu, kedy kuchynský odpad nesmel obsahovať žiadne vrecká," priblížilo mesto s tým, že každá domácnosť má nárok na 50 vriec.         

V roku 2023 sa obyvateľom Revúcej podarilo vyseparovať takmer 87 ton kuchynského bioodpadu. Vytriedený kuchynský biologicky rozložiteľný odpad je odvážaný do bioplynovej stanice v Jelšave, kde sa používa na výrobu biometánu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2019
Mesto začína so zberom a zhodnocovaním kuchynského odpadu
Mesto Topoľčany začína so zberom a zhodnocovaním kuchynského odpadu ako jedna z prvých samospráv na Slovensku. Novinka sa zatiaľ dotýka iba rodinných domov, do ktorých mesto distribuovalo desaťlitrové uzatvárateľné nádoby na kuchynský odpad.
viac
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
27.03.2021
Na zber BRKO si občania postupne zvykajú
Obyvatelia Liptovského Hrádku si postupne zvykajú na zber BRKO, teda biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.
viac
16.06.2022
Radnica otestuje účinnosť kompostovateľných vriec v bionádobách
Zabrániť šíreniu zápachu, vytekaniu bioodpadu a znížiť znečistenie odpadových nádob majú v Trenčíne kompostovateľné vrecia. Zberová spoločnosť chce vkladaním vriec do 120 a 240-litrových nádob testovať ich účinnosť. Informovala o tom Zuzana Čachová z útvaru životného prostredia trenčianskej radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %