Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.12.2020 08:25

Vrecový zber separovaného odpadu z domov rozšíria do ďalších lokalít


Ilustračná snímka.


Zber a odvoz vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom na budúci rok postupne zavedú aj do ďalších bratislavských mestských častí.


Od februára ho plánujú zaviesť v Rači, Novom Meste a Ružinove, od septembra v ostatných mestských častiach Bratislavy. Prvá etapa funguje od augusta v Podunajských Biskupiciach, Vrakuni, Starom Meste, Devíne, Devínskej Novej Vsi, Petržalke a vo Vajnoroch. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.      

V novembri realizovala v rámci prvej etapy samospráva prieskum spokojnosti na vzorke 501 domácností rodinných domov v pilotných mestských častiach. „Až 76,8 percenta z opýtaných domácností informovalo, že systém je pohodlnejší ako zberné hniezda a 85,4 percenta je presvedčených, že ľudia takto triedia lepšie,” uviedla Rajčanová.       

Aj analýza mestu ukázala, že v rámci novozavedeného vrecového zberu je znečistenie vytriedeného plastu len 11 percent, kým pri systéme zberných hniezd bolo znečistenie 38 percent. Znečistenie papiera v modrých vreciach je štyri percentá, pričom pri systéme zberných hniezd to bolo až 16 percent. Zavedením tohto systému zberu celoplošne pre rodinné domy by sa mala podľa magistrátu úroveň vytriedenia v meste Bratislava ešte zvýšiť. Odhaduje sa, že v rodinných domoch by obyvatelia mohli vytriediť až o 20 percent viac odpadu na efektívnejšie využitie.      

Zber vytriedeného skla bude zabezpečený doterajším spôsobom cez zvony na sklo. Na zberných hniezdach už nebudú k dispozícii kontajnery na papier a plasty zbierané spolu s kompozitnými a kovovými obalmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2021
V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu
V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
12.07.2021
V Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú aj do väčších skládok
V bratislavskej Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú po menších smeťozberoch aj do väčších nelegálnych skládok na okraji mestskej časti, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.
viac
16.02.2022
Zber kuchynského bioodpadu na jar rozšíria do ďalších mestských častí
V Bratislave rozšíria na jar zber kuchynského bioodpadu do ďalších mestských častí. V marci sa zapojí Záhorská Bystrica, v apríli Karlova Ves a Dúbravka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %