Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.03.2024 02:15

VVS vníma výzvu samospráv pozitívne, požiadavkami sa bude podrobne zaoberať


Ilustračná snímka, zdroj: Depositphotos


Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) vníma výzvu podpísanú viacerými primátormi a starostami zo stredného a východného Slovenska pozitívne. Predstavitelia samospráv, ktoré sú akcionármi VVS, žiadajú v súvislosti s dlhopisovým programom vodární garanciu ochrany vody a majetku.


 VVS sa bude požiadavkami akcionárov podrobne zaoberať. V reakcii na výzvu, ktorú signatári zverejnili v piatok (15. 3.), to pre TASR uviedol člen Predstavenstva VVS Daniel Kratky.         

"Výzvu akcionárov vnímame pozitívne, ako reflektovanie záujmov obyvateľov ich volenými zástupcami, čo považujeme za plne legitímne a správne. Samozrejme, výzvou sa budeme podrobne zaoberať, pretože jej princípy vnímame rovnako," skonštatoval Kratky.         

Výzvu adresovanú VVS a Národnej rade SR podpísali primátori Revúcej, Michaloviec, Sabinova, Bardejova a starostovia obcí Jablonov nad Turňou, Kračúnovce, Gočovo, Vlachovo, Sedlice a Ruskov. Signatári sformulovali štyri základné princípy, v ktorých v súvislosti s dlhopisovým programom vodární žiadajú garancie ochrany vody a majetku VVS a tiež to, aby výnosy z programu nespôsobili zvýšenie cien vodného a stočného. Vyjadrili sa aj proti akémukoľvek predaju či privatizácii vodných zdrojov.         

"Pokiaľ ide o požadované garancie zo strany VVS, orgány spoločnosti už vo februári prijali uznesenie o tom, že náklady na výnosy z dlhopisového programu garantovaných výnosov nepremietneme do oprávnených nákladov, ktoré sú podkladom pre výpočet cien vodného a stočného. Inými slovami, že pre dlhopisový program sa tieto ceny zvyšovať určite nebudú," reagoval Kratky. VVS tiež pred časom odmietla obavy z privatizácie v súvislosti s dlhopisovým programom.         

Akcionármi VVS je viac ako 700 miest a obcí najmä východného Slovenska. Na viaceré riziká pre rozvoj spoločnosti i jej akcionárov v dlhopisovom programe vodární v januári upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2017
Výzvy pre mimovládne organizácie sa stretli s veľkým záujmom
Informačné semináre pre mimovládne organizácie k dopytovo-orientovaným výzvam z operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS) sa stretli s veľkým záujmom. Prišlo na ne takmer 500 zástupcov občianskej spoločnosti.
viac
27.06.2019
Ján Lunter: Návrh Mostu-Híd nie je dobrý, ohrozuje základné fungovanie samospráv
Samosprávy môžu kvôli návrhu o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane prísť o 150 miliónov eur ročne z rozpočtu. Župan BSK Ján Lunter pripravil výzvu pre poslancov parlamentu, aby zákon neprijali, pod ktorú sa za deň podpísalo vyše 20 predstaviteľov samospráv v kraji.
viac
19.11.2021
ZMOS požaduje zriadenie záchytiek aj zmeny pre kamerové systémy
Združenie miest a obcí Slovenska predstavilo analýzu s názvom „Bezpečná samospráva“. Poukázala na hrozbu „ostrovov chudoby“ a formuluje kľúčové požiadavky.
viac
26.11.2022
Výzva samospráv poslancom Národnej rady Slovenskej republiky
Základné služby pre obyvateľov miest a obcí po celom Slovensku sú v ohrození. V Národnej rade Slovenskej republiky je totiž pred hlasovaním pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov, cez ktorý vláda zoberie samosprávam 784 mil. eur na tzv. daňový bonus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %