Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
11.01.2022 11:40

Východnú baštu Oravského hradu plánujú reštaurovať


Oravský hrad.


Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava plánuje reštaurovať Východnú baštu Oravského hradu. Zapojilo sa do výzvy ministerstva kultúry a požaduje dotáciu viac ako 300 000 eur. Uviedla to riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.


Ako Jagnešáková dodala, múzeum by chcelo zrealizovať a zmodernizovať aj prvú časť digitálnej prírodovednej expozície na Oravskom hrade.

V tomto roku Oravské múzeum pokračuje v realizácii projektu Objavte tajomstvá hradných pevností. Partnerom je Muzeum Beskyd Frýdek-Místek. "V rámci projektu bude osvetlenie doposiaľ neprístupných častí Oravského hradu – kazemát. Spevnili sme plochu v oddychovej zóne pod Oravským hradom, kde bude umiestnený úložný priestor pre batožinu a stojany na bicykle," priblížila Jagnešáková s tým, že pripravujú aj vydanie publikácie Tajemství Květeny hradu Hukvaldy. Vznikla tiež výstava Tajomstvá hradných pevností, ktorá už bola na hrade Hukvaldy a momentálne sa nachádza v hradnej dvorane Oravského hradu.

Jagnešáková vyzdvihla, že vďaka dotačnému programu rezortu kultúry sa Oravskému múzeu podarilo v minulom roku vydať knihu v Braillovom písme s názvom Félix a princeznin prsteň, a iné zaujímavosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
06.10.2020
Depozitáre Oravského hradu budú pred poškodením chrániť žiariče
Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne zakúpilo desať germicídnych žiaričov. Využívať ich bude v priestoroch depozitárov Oravského hradu v Oravskom Podzámku.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
10.01.2023
Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny
Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %