Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.10.2020 02:00

Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča


Úrad BBSK.


Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča a nepravdivým tvrdeniam, ktoré zazneli v súvislosti s haváriou na ceste II/531.


Banskobystrický samosprávny kraj sa ohradzuje voči tvrdeniam premiéra Igora Matoviča a ministra financií Eduarda Hegera, ktoré zazneli na dnešnej tlačovej konferencii a ktoré súčasné vedenie kraja spájajú s netransparentnými praktikami a bývalými vládami.

Nie je pravda, že komunikácia smerom k vláde začala až v polovici augusta – prvé listy ministrovi dopravy a ministrovi vnútra odišli z BBSK ešte začiatkom júla. Ďalšie listy odišli v polovici júla, už aj ministrovi financií.

Nie je pravda, že BBSK mal v polovici augusta vytipovanú firmu, ktorej chcel zadať zákazku za 19 miliónov eur.

Nie je pravda, že cena za rekonštrukciu začala klesať až po tom, ako do diskusie vstúpila vláda a Útvar hodnoty za peniaze.

Nie je pravda, že BBSK od vlády požadoval konkrétnu sumu vo výške 19 miliónov eur – táto suma bola prvotným odhadom projektantov ešte v lete pred komplexnou štúdiou, pár týždňov po tom ako k mimoriadnej situácii prišlo. Ako odhad sme ju od samotného začiatku komunikovali aj smerom k verejnosti a aj smerom k premiérovi Igorovi Matovičovi.

Projektová dokumentácia, ktorú objednal a nechal vypracovať Banskobystrický samosprávny kraj, a ktorú následne posudzoval Útvar hodnoty za peniaze, už pracuje so sumou za rekonštrukciu vo výške 9 705 849,48 milióna eur. Táto projektová dokumentácia bola kraju doručená 14.9.2020 a následne ju postúpil Útvaru hodnoty za peniaze. Ten po jej preštudovaní navrhol ešte ďalšiu úsporu, ktorej presná výška však doposiaľ nebola kraju písomne doručená. Z logiky veci však vyplýva, že určite nie je vo výške 11 miliónov eur ako odznelo na tlačovej konferencii.

Banskobystrický samosprávny kraj od začiatku komunikoval všetky sumy i procesy transparentne či už smerom k verejnosti, ministerstvám alebo vláde. Rovnako poskytol vláde i Útvaru hodnoty za peniaze plnú súčinnosť a všetky potrebné informácie pre oboznámenie sa s problematikou havárie na ceste II/531.

Rovnako sme pri všetkej komunikácii zdôrazňovali, že pre obyvateľov nielen dotknutých obcí Muráň a Muránska Huta, ale aj pre široký región, je kľúčové, aby bola cesta II/531 aspoň v jednom jazdnom pruhu sprejazdnená do zimy, nakoľko využívanie dočasnej obchádzkovej trasy cez Národný park Muránska planila je počas zimného obdobia prinajmenšom problematické.

Napriek tomu, že BBSK mohol vybrať a zazmluvniť akéhokoľvek zhotoviteľa okamžite po dodaní projektovej dokumentácie – teda prakticky už 14. septembra, súhlasili sme s posúdením projektu Útvarom hodnoty za peniaze, pretože ani nám nie sú peniaze ľudí a daňových poplatníkov ľahostajné.

Kraj tak urobil v dobrej viere a napriek tomu, že reálne hrozí, že počas zimy zostanú desiatky ľudí odrezaných od sveta, že bude ohrozená prevádzka liečebne na Prednej Hore, ktorá pri liečbe závislostí dosahuje mimoriadne výsledky a že hrozí, že sa ľudia verejnou dopravou nedostanú do škôl, k lekárom či do zamestnania.

Kraj tak urobil napriek tomu, že v prípade tejto rekonštrukcie stojí proti prírode a príchodu zimy a hrá doslova o dni.

O to viac sa nás nepravdivé a zavádzajúce vyjadrenia premiéra i ministra financií osobne dotkli. Takýmto spôsobom sa nevytvárajú partnerstvá a dôvera, ktorú v tomto období spoločnosti potrebujeme posilňovať.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Vláda vyhlásila od štvrtka na celom území SR mimoriadnu situáciu
Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka (12. 3.) od 6:00 h.
viac
12.05.2020
TTSK vypísal výzvu na rekonštrukciu cesty v Skalici takmer za 300 000 eur
Spoločnosť Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorá je rozpočtovou organizáciou TTSK, vypísala výzvu na predkladanie ponúk na rekonštrukciu cesty III/1131 Skalica - Zlatnícka dolina. Vyplýva to z údajov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
23.07.2020
Žilina chystá modernizáciu trolejbusovej trate a depa
Mesto Žilina začalo realizovať prvé kroky k rozsiahlej modernizácii trolejbusovej dráhy a výstavby údržbovej základne – trolejbusového depa v Žiline.
viac
01.12.2021
Občania SR dôverujú viac mestám a obciam, než vláde
Únia miest Slovenska: „Dôveru obyvateľov voči predstaviteľom miest a obcí vnímame ako kľúčovú.“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %