Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.01.2021 03:40

Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov


Na archívnej snímke predseda ZMOS Branislav Tréger.


Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.


Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s epidemiologickou situáciou a rastúcim náporom na zdravotníctvo apeluje na Vládu Slovenskej republiky, aby pružne a zodpovedne pristúpila k testovaniu obyvateľov.

Mnohé mestá a obce kontaktujú najväčšie združenie samospráv s tým, že v testovaní obyvateľov vidia jeden zo spôsobov, ako aktívne zasiahnuť, a tak minimalizovať obrovské riziká súvisiace s nekontrolovateľným šírením nebezpečného nového vírusu COVID – 19.

Samosprávy majú skúsenosti s viacerými kolami testovaní. O problémoch, ktoré ich sprevádzali poskytli dôležitú spätnú väzbu a informovali ozbrojené sily, krízové riadenie na okresnej aj národnej úrovni, rovnako ako Ústredný krízový štáb a príslušné ministerstvá. Preto očakávame, že eliminácia známych problémov a koordinovaná súčinnosť s mestami a obcami dokážu pomôcť pri ochranne toho najcennejšieho, zdravia a životov obyvateľov. Mestá a obce počas každého z doterajších testovacích kôl prejavili maximálnu súčinnosť a otvorene musíme konštatovať, že žiadne testovanie by bez mimoriadneho nasadenia samospráv nebolo možné.

Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti konštatuje, že mestá a obce budú súčinné, ak štát, aj na základe doterajších skúseností a odstránením opakovaných nezrovnalostí, ktoré sprevádzali doterajšie testovania, čo najskôr preukáže svoju pripravenosť. Čísla z testovaní, ktoré každý deň sledujeme u nás nevyvolávajú paniku a snažíme sa byť rozvážni, ale znepokojuje nás, že situácia nie je riešená komplexne a systémovo. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska dnes nie je čas na paniku, ale existuje priestor na pokračovanie spolupráce, v rámci ktorej spoločne zvrátime nepriaznivý vývoj. ZMOS zároveň pripomína, že miestna územná samospráva bola v doterajšej novodobej histórii Slovenska stále súčasťou riešení a nie tvorby problémov. Aj preto považujeme za prejav silného komunitného prístupu a spoločenskej zodpovednosti to, že štátu ponúkame súčinnosť a očakávame, že čo najskôr preukáže pripravenosť na náročný, ale nevyhnutný proces testovania obyvateľov.

Združenie miest a obcí Slovenska očakáva urýchlené, jasné a zrozumiteľné usmernenia, v rámci ktorých dokáže spolu so štátom byť oporou samosprávam a jej obyvateľom v mimoriadne náročnej situácii. Od štátu očakávame rozhodnutie o tom kedy a akým spôsobom bude možné distribuovať, logisticky nastaviť a vďaka zdravotníckemu personálu technicky a organizačne zo strany miest a obcí zabezpečiť testovanie obyvateľov. 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
18.01.2021
ZMOS rozširuje servis kvôli testovaniu
Združenie miest a obcí Slovenska od prvej vlny COVID- 19, aj počas jesenného testovania zabezpečovalo pomerne široký informačný a metodický servis pre samosprávy. Koncom minulého týždňa poskytlo mestám a obciam bezplatný rezervačný systém. Dnes svoje služby rozširuje.
viac
19.01.2021
Mestá umožnia svojim obyvateľom dať sa otestovať cez víkend
Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žije v nich takmer 2 milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať.
viac
09.02.2021
ZMOS žiada vládu o zavedenie systému do testovaní obyvateľstva
Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu Slovenskej republiky o to, aby do testovania obyvateľov zaviedla systém. Dlhodobé suplovanie zdravotníckych úkonov musí nahradiť zrozumiteľný systém manažovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %