Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
23.01.2020 01:10

Vyhliadková veža na Dukle má takmer po polstoročí nový rýchlovýťah


Snímka zdroj: Vojenský historický ústav


Takmer po 50 rokoch má vyhliadková veža na Dukle nový rýchlovýťah. Bezpečnejší výťah a zároveň s väčšou kapacitou bude návštevníkom k dispozícii počas nadchádzajúcej letnej sezóny Vojenského historického múzea vo Svidníku.


Peniaze na rekonštrukciu vyčlenilo Ministerstvo obrany SR. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.       

"Vďaka novému rýchlovýťahu s väčšou prepravnou kapacitou môže priestor bojiska najkrvavejšej bitky druhej svetovej vojny na našom území, Karpatsko-duklianskej operácie, vidieť od mája do októbra viac návštevníkov, ktorí sa na vyhliadkovú vežu do výšky 49 metrov dostanú odteraz komfortnejšie a bezpečnejšie," uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.       

Ako ďalej povedala Capáková, rezort obrany chce obnovou pamiatok spätých s našou históriou podporiť záujem verejnosti, a najmä mladých ľudí o vojenskú históriu Slovenska a dať dôraz na prehlbovanie vlastenectva, ku ktorému sa zaviazal v programovom vyhlásení vlády.       

Nový výťah vo vyhliadkovej veži na Dukle nahradil pôvodný, technicky zastaraný výťah, ktorý bol používaný od sprístupnenia veže v roku 1974. Rekonštrukciu realizovala spoločnosť, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. V súčasnosti sa realizuje kolaudačné konanie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Poprad vyhlásil súťaž na návrh vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko
Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko nachádzajúcom sa južne od Popradu, nad mestskou časťou Kvetnica. O súťaži informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.
viac
02.11.2017
Adrenalínová prechádzka okolo UFA
Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism cez svoju dotačnú schému na podporu rozvoja cestovného ruchu v regióne podporila 17 projektov. Jedným z nich bola aj Adrenalínová Bratislava.
viac
13.07.2022
Vyhliadková veža na Dukle bude pre turistov prístupná budúci rok v máji
Z dôvodu plánovaných rozsiahlych rekonštrukčných prác je zatvorená vyhliadková veža na Dukle. Ako uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič, ide o druhú etapu celkovej obnovy objektu.
viac
27.06.2023
Po takmer roku otvorili zrekonštruovanú vyhliadkovú vežu na Dukle
Po takmer ročnej rekonštrukcii otvorili v pondelok vyhliadkovú vežu na Dukle. Jednotlivé práce ako súčasť druhej etapy boli zamerané na komplexnú obnovu a modernizáciu oboch jej vyhliadkových kupol, spolu s vyhliadkovou terasou nachádzajúcou sa na streche spodnej kupoly.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %