Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.01.2022 11:05

Vyjadrenie ÚRSO k extrémne vysokému nárastu cien tepla


Ilustračná snímka, zdroj: gettyimages.com


Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR zverejnil stanovisko k vysokým nárastom tepla a upozorňuje, že viaceré medializované extrémne vysoké nárasty cien tepla sa týkajú najmä bytových domov s vlastnou kotolňou - tie však nepodliehajú regulácii zo strany ÚRSO.


Úrad zároveň oceňuje zodpovedný prístup veľkej väčšiny teplárenských spoločností na Slovensku pri nákupe palív určených na výrobu tepla na rok 2022, vďaka čomu sa podarilo v maximálne možnej miere reguláciou aspoň zmierniť nežiadúce dopady extrémneho zdraženia cien plynu na svetových burzách na slovenské domácnosti.

ÚRSO v reakcii na medializované vysoké nárasty cien tepla upozorňuje, že pri cenách tepla je potrebné striktne rozlíšiť čo úrad v zmysle platných zákon SR môže a čo nemôže, teda čo reguluje a čo už nie. Úrad zdôrazňuje, že nereguluje ceny tepla pre bytové domy s vlastnou kotolňou, kde sú tie nárasty často ozaj dramatické. Úrad v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR analyzuje možnosti regulácie ceny plynu aj pre spomínané bytové domy s vlastnou kotolňou, lebo veľká časť takto dotknutých domových kotolní využíva ako palivo na výrobu tepla práve zemný plyn. Predseda ÚRSO Andrej Juris ocenil veľkú väčšinu teplárenských spoločností za korektnú spoluprácu v cenových konaniach a najmä za ich zodpovedný prístup voči svojím odberateľom a komunitám, v ktorých pôsobia. Palivá, najmä zemný plyn, určené na výrobu tepla na rok 2022 dokázali aj v ťažkých časoch nakúpiť na trhu za minimálne možné ceny.

Zároveň sa mnohí rozhodli dobrovoľne znížiť oprávnené náklady a primeraný zisk, prípadne účtovať svojim odberateľom tarify za teplo pod úrovňou maximálnych cien. Vďaka tomu sa podarilo na väčšine lokalít s CZT na Slovensku v maximálne možnej miere zmierniť nežiadúce dopady extrémneho zdraženia cien plynu na svetových burzách na náklady na teplo pre slovenské domácnosti.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
24.08.2019
Športovanie bude v meste od septembra drahšie
Využívanie niektorých športovísk spravovaných Správou športových a rekreačných zariadení (SŠaRZ) mesta Humenné bude od 1. septembra spoplatnené vyššou sadzbou. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na stredajšom (21. 8.) zasadnutí.
viac
01.02.2020
Do boja proti kvízomatom sa zapoja aj slovenské obce a mestá
Úrad pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) spojí sily v boji proti kvízomatom so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Spoločne budú šíriť osvetu a informovať majiteľov pohostinstiev v mestách a obciach po celom Slovensku o negatívnych dôsledkoch prevádzkovania hazardných hier bez licencie.
viac
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %