Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
26.08.2020 07:30

Vyjadrite svoj názor na nízkouhlíkovú budúcnosť v EÚ


Ilustračná snímka.


Európska komisia prehodnocuje pravidlá EÚ týkajúce sa energetickej účinnosti s cieľom reformovať tieto predpisy tak, aby prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov o 50 až 55 % do roku 2030.


Tieto pravidlá majú prirodzene významný vplyv na mestá a regióny, keďže sa týkajú renovácie budov, zmeny vo využívaní energických zdrojov, atď.

Obce a mestá sa môžu podeliť o svoje názory  prostredníctvom otvorenej konzultácie o smernici o energetickej účinnosti a /alebo konzultácie k pravidlám EÚ týkajúcich sa obnoviteľných zdrojov energie do 21. septembra 2020. Spätná väzba sa zohľadní v ďalších fázach prípravy iniciatívy a pri jej dolaďovaní. Komisia zhrnie získané príspevky v súhrnnej správe a vysvetlí, akým spôsobom sa zohľadnia a prípadne, prečo niektoré návrhy nemôže vziať do úvahy.

Hodnotenie a preskúmanie smernice o energetickej efektívnosti:

V rámci Európskej zelenej dohody sa Komisia zaviazala k rozhodnejším opatreniam v oblasti zmeny klímy. Cieľom je posúdiť, ako by bolo možné zodpovedne znížiť emisie skleníkových plynov v EÚ do roku 2030 aspoň o 50 % až 55 %.

Keďže efektívne využívanie energie je kľúčom k dosiahnutiu tohto cieľa, preskúmanie sa zameriava na získanie informácií o tom, ako by bolo možné zrevidovať smernicu o energetickej efektívnosti tak, aby sa:

do roku 2030 dosiahla vyššia úroveň zníženia emisií skleníkových plynov prispelo k iným iniciatívam Európskej zelenej dohody.

Hodnotenie a preskúmanie smernice o energetickej efektívnosti (možnosť výberu jazyka: slovenčina).

 

Pravidlá EÚ týkajúce sa energie z obnoviteľných zdrojov – preskúmanie

V rámci Európskej zelenej dohody sa Komisia zaviazala k rozhodnejším opatreniam v oblasti zmeny klímy a v súvislosti s tým posúdi, ako by bolo možné zodpovedne znížiť emisie skleníkových plynov v EÚ do roku 2030 aspoň o 50 % až 55 %.

V tomto preskúmaní sa:

1. posúdi, do akej miery môžu pravidlá EÚ týkajúce sa energie z obnoviteľných zdrojov [smernica (EÚ) 2018/2001] prispieť k dosiahnutiu vyšších ambícií EÚ v oblasti zmeny klímy,

2. preskúma, ako urýchliť prechod na integrovanejší energetický systém, ako sa uvádza v stratégii integrácie energetického systému a stratégii v oblasti vodíka.

Spätnú väzbu k tomuto plánu možno zasielať počas 7 týždňov. Spätná väzba sa zohľadní v ďalších fázach prípravy iniciatívy a pri jej dolaďovaní. Komisia zhrnie získané príspevky v súhrnnej správe a vysvetlí, akým spôsobom sa zohľadnia a prípadne, prečo niektoré návrhy nemôže vziať do úvahy.

Pravidlá EÚ týkajúce sa energie z obnoviteľných zdrojov – preskúmanie (možnosť výberu jazyka: slovenčina).

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
Projekt vykurovania Trebišova biomasou zaujal Európsku komisiu
Rekonštrukcia centrálneho systému vykurovania v Trebišove s využitím obnoviteľných zdrojov sa stala finalistom celoeurópskej súťaže energetických projektov, ktorú každoročne vyhlasuje Európska komisia.
viac
10.08.2020
Formujte budúcnosť Dohovoru primátorov a starostov v EÚ!
Európska komisia ako jeden z iniciátorov „Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v EÚ“ spustila prieskum zameraný na formovanie budúcnosti dohovoru.
viac
20.08.2020
Otvorenejšiu vedu bude reprezentovať národná stratégia
Otvorený prístup k vedeckým dátam či lepšia infraštruktúra, aj to sú ciele pripravovanej Národnej stratégie pre otvorenú vedu. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
23.09.2020
Revidovaný OP Ľudské zdroje
Pre súčasných a potenciálnych žiadateľov a príjemcov z Operačného programu (OP) Ľudské zdroje dávame do pozornosti revíziu Operačného programu Ľudské zdroje schválenú vykonávacím rozhodnutím Komisie z 11.9.2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %