Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
26.02.2016 08:00

Vylepšená kanalizácia v Trenčianskom kraji zlepší život tisíckam ľudí


Rozsiahla rekonštrukcia kanalizácie stála 55 miliónov eur. (Ilustračné foto: Pixabay.com)


Desiatky kilometrov kanalizačného a vodovodného potrubia, ako aj výstavba a intenzifikácia čistiarní odpadových vôd (ČOV) skvalitní život viac ako 113.000 obyvateľom trenčianskeho a novomestského regiónu.


Projekt intenzifikácie ČOV, odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou v trenčianskom regióne za približne 55 miliónov eur dnes ukončili a vodohospodárske stavby symbolicky odovzdali do užívania. Projekt intenzifikácie ČOV, odkanalizovania a zásobovania pitnou vodou v trenčianskom regióne je podľa ministra životného prostredia Petra Žigu jedným z najväčších na Slovensku. „Projekt bol tak veľký, že musel byť schvaľovaný samotnou Európskou komisiou a neschvaľovali sme ho na národnej úrovni. Takýchto projektov máme v rámci Slovenska len päť. Zo začiatku sa zdalo, že projekt nebude úspešný, ale veľmi dobrou spoluprácou medzi ministerstvom životného prostredia, vodárenskou spoločnosťou a samosprávou sme dosiahli to, že je hotový a úspešný,“ zdôraznil šéf envirorezortu s tým, že jeho význam prekračuje hranice mesta Trenčín a má celokrajský charakter. Ako informoval generálny riaditeľ spoločnosti Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK) Jozef Gajdoš, projekt odštartoval podpísaním zmluvy v marci 2013, samotná realizácia sa začala v máji 2013. „Približne 44 miliónov eur išlo do projektu z Kohézneho fondu a zo zdrojov štátneho rozpočtu, asi 10 miliónov investovali TVK zo svojich zdrojov a z úveru,“ doplnil Gajdoš.

Pripojí sa vyše 11-tisíc obyvateľov 

 

Podľa primátora Trenčína a predsedu predstavenstva TVK Richarda Rybníčka súčasťou projektu bolo vybudovanie čistiarne odpadových vôd v Ivanovciach, intenzifikácia čistiarní v Trenčíne, Trenčianskej Teplej, Novom Meste nad Váhom a Trenčianskych Stankovciach. „Dobudovali sme chýbajúcu kanalizáciu v Trenčíne a v obciach Omšenie, Zamarovce, Trenčianske Stankovce, Veľké Bierovce, Opatovce, Adamovské Kochanovce, Chocholná-Velčice, Melčice-Lieskové a Ivanovce, v súhrnnej dĺžke viac ako 50.000 metrov gravitačnej kanalizácie a 8396 metrov výtlačného kanalizačného potrubia, vrátane 36 čerpacích staníc. Na novovybudovanú kanalizáciu sa pripojí asi 11.650 obyvateľov,“ informoval Rybníček s tým ďalších 3121 obyvateľov obcí Očkov, Pobedim a Podolie sa pripojí na novovybudovaný vodovod s celkovou dĺžkou 26,6 kilometra. Ako dodal dlhodobý regionálny aj nadregionálny význam projektu je obrovský, použité moderné technológie a kapacita realizovaných stavieb a sietí nielen výrazne prispejú ku kvalite životného prostredia a života obyvateľov v minimálne 15 obciach regiónu, ale projekt má veľký význam vo vzťahu k trvalo udržateľnému rozvoju celého regiónu.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2024
V aplikácii NKÚ môžete zistiť, či je vaša obec kvalitným miestom pre život
Aké bodové hodnotenie z pohľadu kvality života má obec či mesto, v ktorom žijete, si oddnes viete overiť vo webovej aplikácii Najvyššieho kontrolného úradu SR MuMAP (Municipalities on Map).
viac
15.10.2024
Športoviská v správe Košíc sprístupňujú cez mobilnú aplikáciu
Na viaceré športoviská v správe mesta Košice sa po novom možno dostať prostredníctvom takzvaných inteligentných zámkov, ktoré sú ovládané pomocou mobilnej aplikácie. Magistrát si od toho sľubuje zvýšenie čistoty aj lepšiu využiteľnosť športovísk počas večerných hodín a víkendov.
viac
15.10.2024
ZMOS žiada vyplatiť jednorazové odmeny pre zamestnancov, inak rozpočet nepodporí
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada vládu SR, aby vyplatila jednorazové odmeny pre zamestnancov v samosprávach, inak návrh rozpočtu na rok 2025 nepodporia. Jednorazové odmeny by mali byť vo výške 800 eur, čo predstavuje celkovo sumu 87 miliónov eur.
viac
15.10.2024
Mesto Trebišov vyzýva na celoplošnú deratizáciu živočíšnych škodcov
Trebišov vyzýva fyzické osoby, právnické osoby a fyzické osoby - podnikateľov, aby v čase od 15. 10. do 15. 11. vykonali deratizáciu v objektoch v ich vlastníctve, správe a nájme. Stať sa tak má prostredníctvom odborne spôsobilej osoby na prácu s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %