Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
06.06.2024 05:10

Vyliate Dunaja a Moravy do záplavových území aktivuje liahniská komárov


Snímka zdroj: Teraz.sk


Vyliatie riek Dunaj a Morava do prírodných záplavových území v Bratislave znamená aj postupnú aktiváciu tých najrozsiahlejších liahnísk komárov. Pripomína to primátor Bratislavy Matúš Vallo.


Hlavné mesto podľa neho situáciu monitoruje. Deklaruje zároveň, že v nasledujúcich týždňoch urobia všetko pre to, aby zničili čo najviac lariev komárov. Informuje o tom na sociálnej sieti.         

"Od začiatku roka sme vykonali už viac ako 250 zásahov a viac ako 5000 terénnych monitoringov liahnísk, ktoré vznikali v dôsledku najmä miestnych zrážok. Najproblematickejšie liahniská však vznikajú práve teraz, na rozsiahlych zaplavených územiach. Situáciu dôsledne monitorujeme a ihneď zasahujeme," konštatuje Vallo.         

Na zaplavených plochách sa v závislosti od teploty a hĺbky vody do niekoľkých hodín až dní z dávnejšie nakladených vajíčok liahnu larvy komárov. Najintenzívnejší vývin lariev je po ustálení hladiny, teda keď na zaplavenej ploche prestáva prúdiť voda z hlavného toku. Larvy komárov sa liahnu najmä v stojatej vode.         

"Zaplavené plochy každý deň monitorujeme. Ak sa v odobratej vzorke vyskytnú larvy, ihneď zasahujeme," ubezpečuje Vallo. Podľa terénu zasahuje mesto prostredníctvom chrbtových chrličov, člnov či dronov, pri najväčších plochách aj helikoptérou. Po zásahu je liahnisko opäť skontrolované, ak treba, zásah sa zopakuje.         

Hlavné mesto deklaruje, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch bude robiť všetko pre to, aby zničilo čo najviac lariev komárov. Faktom však je, že na území Bratislavy sa nachádzajú aj rozsiahle liahniská na záplavových plochách s piatym stupňom ochrany, kde nie je možné zasahovať ani s BTI, ani chemickými postrekmi.         

Primátor opätovne pripomína, že komáre sa liahnu aj na dvoroch či v záhradkách. V takýchto prípadoch však hlavné mesto zasahovať nemôže, obyvateľom však ponúka BTI tablety. Tie môžu použiť práve vtedy, ak sa larvy komárov objavia v záhradnom jazierku, vo väčšej nádržke alebo v sude s vodou. Jedna tableta má vystačiť na 50 litrov vody a do 24 hodín má zničiť 100 percent lariev komárov v liahnisku.         

Cieľom zásahov nie je podľa magistrátu eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizácia ich kalamitného liahnutia. Hlavné mesto využíva larvicíd BTI, ktorým môže, na rozdiel od škodlivých chemických postrekov, zasahovať aj v chránených územiach tretieho a štvrtého stupňa. Pre ostatnú faunu a flóru je neškodný. Hlavné mesto zároveň prišlo s BTI vo forme tabliet pre záhradky. BTI sa napríklad používa v Rakúsku od roku 2005.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
BSK začal s ekologickým bojom proti komárom popri Morave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v piatok s ekologickým bojom proti komárom. Biologický prípravok aplikuje po celej dĺžke hrádze pri rieke Morava, od katastra obce Veľké Leváre až po kataster obce Vysoká pri Morave.
viac
18.12.2020
BSK vstúpi do projektu bioregulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa stane partnerom projektu Mosquito bioregulation, teda biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničnom území.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
24.04.2023
Bratislava pokračuje v boji proti komárom, zasahovala už na viacerých miestach
Mesto Bratislava pokračuje v boji proti výskytu komárov. Tento týždeň zasahovalo v Devíne i Devínskej Novej Vsi, ale aj Petržalke, Jarovciach, Vajnoroch, Záhorskej Bystrici, Podunajských Biskupiciach. Informuje o tom na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %