Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.06.2020 07:30

Výmery daní vhadzovali do schránok, dôkaz doručenia radnica nemá


Ilustračná snímka.


V tomto roku trnavská radnica výmery miestnych daní vhadzovala obyvateľom mesta do schránok. Nemá tak dôkaz, že sa obálky dostali do rúk adresátom, a záruku, že na ich základe platby uskutočnia.


Radnica tvrdí, že tak konala v čase opatrení proti šíreniu COVID-19 a že prípadným dlžníkom pošle nové rozhodnutia.

Bežnou praxou predchádzajúcich rokov bolo doporučené doručenie. „Rozhodnutia o vyrubení miestnych daní sme vhadzovali do poštových schránok daňovníkom, ktorí nemajú zriadenú elektronickú schránku na doručovanie,” uviedla hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. Dôvodom bola ochrana obyvateľov, pričom toto rozhodnutie ovplyvnila aj skutočnosť, že Slovenská pošta pristúpila k čiastočnému obmedzeniu poskytovaných služieb a zaviedla nové pravidlá pri vstupe do poštových prevádzok.

Ako doplnila hovorkyňa, mesto Trnava v rozhodnutiach umožnilo občanom uhrádzať daň v šiestich splátkach, pokiaľ je vyrubená daň vyššia než 18 eur. „Správca miestnych daní postupoval v zmysle §10 zákona č. 67/2020 o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením choroby COVID-19, ktorý ustanovuje, že za daňový nedoplatok sa nepovažuje dlžná suma dane, ktorej lehota splatnosti uplynie počas obdobia pandémie a ktorú daňový subjekt zaplatí alebo odvedie do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení sa obdobia pandémie,” uviedla Majtánová.

Po skončení sa pandémie správca dane preverí úhrady daňovníkov a v prípade, že daň nebude uhradená, vyhotoví nové rozhodnutie o vyrubení dane a zašle ho doporučene do vlastných rúk s novou lehotou splatnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Vieš o úradníckom čine, ktorý si zaslúži byť ocenený?
Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť v spolupráci s Klubom úradníkov dobrej vôle a ostatnými partnermi otvorili zbieranie nominácii do druhého ročníka Úradníckeho činu roka. Čas na nominovanie či prihlásenie sa je do konca augusta 2020.
viac
28.09.2020
Kľúčové opatrenia v oblasti daní v dôsledku korony
Národná rada SR tento týždeň schválila novelu zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej ľudskej nákazlivej choroby COVI-19 v znení neskorších predpisov, z ktorej vyplývajú kľúčové opatrenia z oblasti daní.
viac
27.10.2020
Prímestské autobusy budú jazdiť v prázdninovom režime
Od stredy 28. októbra 2020 bude prímestská autobusová doprava v trnavskej župe zabezpečovaná v letnom prázdninovom režime s posilnením ranných a poobedných spojov zabezpečujúcich dopravu žiakov I. stupňa základných škôl do a zo školy.
viac
29.10.2020
Prešov podáva počas pandémie pomocnú ruku seniorom a rodinám v núdzi
Mesto Prešov v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska aj počas druhej vlny pandémie pomáha ľuďom v núdzi. Ak vo svojom okolí poznáte niekoho, kto je v tomto náročnom období odkázaný na pomoc, dajte nám o ňom vedieť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %