Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
09.06.2018 02:05

Vyše 300 muzikantov sa predstaví na detskom festivale ľudových hudieb


Ilustračná snímka - obec Habovka


Sála kultúrneho domu v Habovke bude počas víkendu 16. a 17. júna dejiskom festivalu detských ľudových hudieb s názvom Vidiečanova Habovka.


V programe celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detských ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov sa predstaví viac ako 300 účinkujúcich, ktorí zvíťazili v krajských súťažiach. TASR informovala manažérka pre vzdelávanie Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Zdenka Prílepková.       

Festival sa začne v sobotu 16. júna, keď sa v prvom súťažnom bloku od 14.00 h predstavia detské spevácke skupiny a sólisti inštrumentalisti. Pokračovať bude od 16.30 h súťažou sólistov spevákov a detských ľudových hudieb. „Večer je pre mladých folkloristov pripravená tanečná škola. Na nej sa bližšie zoznámia aj s ľudovou kultúrou či krojmi českej obce Hustopeče,“ priblížil riaditeľ OKS Miroslav Žabenský.       

V nedeľu sa vedúci skupín a hudieb stretnú na rozborovom seminári. „Vybraní zástupcovia hudieb si pri hrobe Jozefa Vidiečana na miestnom cintoríne slovom i piesňou zaspomínajú na habovského primáša, na počesť ktorého sa podujatie organizuje,“ vysvetlil riaditeľ OKS.       

Dopoludnia je pre mladých spevákov a muzikantov pripravená i exkurzia do zuberského skanzenu. Dvojdňový festival ukončí galaprogram spojený s vyhlásením výsledkov a odovzdaním cien.       

Podujatie je vyvrcholením práce v oblasti detského hudobného folklóru na Slovensku. Jeho cieľom je nielen vzájomná súťažná konfrontácia, ale i bližšie spoznanie tradičnej ľudovej hudobnej kultúry jednotlivých regiónov, jej spracovania a prenášania do súčasnosti. Nadväzuje na tradíciu hudobných stretnutí ľudových muzikantov, ktoré sa v obci realizovali od roku 1990. Tie sa v roku 2008 z iniciatívy starostu obce a miestnych zanietencov podarilo oživiť.       

Festival pripravuje OKS v Dolnom Kubíne v spolupráci s Obecným úradom v Habovke. Vyhlasovateľom a odborným garantom podujatia je Národné osvetové centrum v Bratislave, z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Nitrianska hudobná jar prináša vynikajúce umelecké zážitky
Prierezom operou Wolfganda Amadea Mozarta Don Giovanni sa vo štvrtok 16. marca začala Nitrianska hudobná jar 2017.
viac
22.06.2017
Urban Art ovládne Bratislavu!
Už túto sobotu sa v Bratislave na 16 pódiách predstaví 40 umeleckých vystúpení a 14 neziskových organizácií. Nuda v Bratislave sa teda skončí už o necelé dva dni presne o 11:45 hod., kedy sa na Hlavnom námestí oficiálne začne prvý Urban Art Festival.
viac
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
04.06.2019
Leto na Orave bude i tento rok folklórne
Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy viac ako troch tisícok účinkujúcich zo Slovenska i zahraničných hostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %