Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
24.02.2022 02:25

Výskum v renesančnom kaštieli má priblížiť jeho históriu


Snímka zdroj: (tasr).


Architektonicko-historický výskum, ktorý aktuálne prebieha v renesančnom kaštieli zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov, má priblížiť presné informácie o jeho pôvode.


Ako uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Renesančný kaštieľ PNV Slavomír Karabinoš, ide o významný krok v snahe zachrániť chátrajúcu pamiatku. Bez zrealizovaného výskumu by nemohli vyvíjať ďalšie aktivity, ako napríklad tvorbu projektovej dokumentácie.

"Architektonicko-historický výskum zahŕňa aj dendochronologický a archívny výskum, vďaka čomu získame presnú predstavu o výstavbe kaštieľa, pôvode materiálov, ale aj stavebno-historickom vývoji objektu. Prvé takéto výskumy boli na kaštieli realizované v 90. rokoch, postupy, ale aj technika odvtedy prešli vývojom, a preto v rámci aktuálne realizovaného výskumu očakávame ešte presnejšie informácie o národnej kultúrnej pamiatke," povedal Karabinoš s tým, že výstupy z výskumu by mali byť známe na začiatku leta.

Kaštieľ je podľa jeho slov zaujímavý tým, že pripomína historické budovy z Írska alebo z Veľkej Británie. Zachovali sa v ňom hodnotné ranorenesančné detaily, ako napríklad pôvodné kovania a geometrická štuková výzdoba. Kaštieľ pôvodne slúžil ako šľachtické sídlo pre rod Péchyovcov. V období prvej svetovej vojny bol využívaný ako sýpka, neskôr ho László Péchy predal obchodníkovi židovského pôvodu. Od roku 1963 je objekt vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Objekt v súčasnosti nie je využívaný.

Na architektonicko-historický výskum kaštieľa získalo OZ 4500 eur od Nadácie SPP. Bližšie informácie sú zverejnené na webstránke www.renesancnykastiel.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Obec začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11
Pečovská Nová Ves ako prvá obec v Sabinovskom okrese začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11 v Prešovskom kraji, ide o úsek Veľký Šariš - Pečovská Nová Ves. Podľa starostu obce Jaroslava Dujavu po geodetoch a pilčíkoch nastúpia ťažké zemné stroje a rýpadlá.
viac
15.05.2019
Obec chce stacionár pre dôchodcov dokončiť do jesene
Denný stacionár, ktorý bude slúžiť seniorom, chce obec Pečovská Nová Ves v okrese Sabinov dokončiť do začiatku septembra tohto roku. S rekonštrukciou bývalej obradnej siene začala v apríli.
viac
24.09.2019
V Pečovskej Novej Vsi otvorili úsek cyklotrasy Eurovelo 11
Takmer tri a pol kilometra dlhý cyklochodník vo štvrtok otvorili v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov. Ide úsek, ktorý je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11.
viac
27.07.2022
Renesančný kaštieľ ukrýva viaceré hodnotné prvky
Výzor kaštieľa zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi nebol v minulosti v regióne ojedinelý, avšak ako jediný sa zachoval v pôvodnej podobe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %