Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
29.10.2022 10:10

Výsledky 21. ročníka súťaže Vidiecka žena roka – „Líderka 2022“


Spoločná snímka ocenených žien - líderiek roka 2022


Svetový deň vidieckych žien bol vyhlásený v roku 1995 na pekinskej konferencii venovanej problematike žien. Tento deň sa oslavuje pod záštitou OSN a je príležitosťou na uznanie práve vidieckych žien. Na Slovensku VIPA SK organizuje od roku 2002 v tento deň konferenciu pre ženy a vyhlasuje výsledky.


Medzi nami žijú ženy z vidieka s výnimočnými schopnosťami, sú nevyčerpateľnou studnicou energie, inšpirácie, motivácie, nadšenia a nápadov. Áno, väčšinou ich berieme ako samozrejmosť. Tieto ženy pritom svojou prítomnosťou a pôsobením obohacujú život na vidieku a robia ho aktívnejším.

Kategórie:

Vidiecka žena roka - Líderka roka 2022 - Aktivistka : Mária Hudecová

Vidiecka žena roka - Líderka roka 2022 - Politička: Mgr. Ivana Juráčková

Vidiecka žena roka - Líderka roka 2022 - Podnikateľka: Jana Ďuríková

Vidiecka žena roka - Líderka roka 2022 - Remeselníčka: Anna Suchá

 

Aktivistka: Mária Hudecová pochádzajúca z Novej Bane.

Povolaním : pedagóg, v súčasnosti predsedníčka ZO JDS Nová Baňa, predsedníčka Rady seniorov Mesta Nová Baňa

Táto 68-ročná dáma je aj v súčasnosti aktívna ako:

- predsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku v základnej organizácii Nová Baňa od roku 2015,

- predsedníčka Rady seniorov Mesta Nová Baňa,

- od roku 2017 členka výboru Okresnej organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Ako predsedníčka ZO JDS v Novej Bani organizuje rôzne výlety spojené s kultúrnymi podujatiami, rôzne vlakové potulky (napr. Bratislava, Košice, Mukačevo a iné). Zúčastňuje sa takmer na všetkých akciách poriadaných KO JDS, OO JDS, ale aj ZO JDS v okrese Žarnovica.

V rámci ZO JDS pripravuje a zabezpečuje aj činnosti súvisiace s plánom ZO JDS,OO JDS alebo KO JDS. Iba v tomto roku sa konala v spolupráci s Mestom Nová Baňa vydarená akcia „Turisticko-zážitkové stretnutie seniorov“ v krásnom prostredí Novej Bane – Zvonička. V septembri pripravila podmienky na stretnutie sa speváckych súborov seniorov pri Základných organizáciách JDS z okresov Detva, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Pani Hudecová pri svojich aktivitách pracuje s plným elánom, s radosťou a najmä bez finančnej odmeny. 42 odpracovaných rokov sa venovala práci s ľuďmi. Obzvlášť hrdá je na prácu v Detskom domove, kde pod jej vedením sa 100% chovancov z jej skupiny uplatnilo na trhu práce a nevrátili sa do biologických rodín. Táto stále aktívna žena je ženou činu.

 

Politička: pani Mgr. Ivana Juráčková , 48-ročná starostka obce Vinosady .

Ako bolo uvedené v zdôvodnení nominácie, pani Juráčková je veľmi energická a aktívna dáma a svoj elán, ktorým dokáže nakaziť aj svoje okolie, venuje rozvoju obce. Angažuje sa za rozvoj obce v mnohých oblastiach. V oblasti kultúry otvorila obec Múzeum 2. sv. vojny v prírode.

V oblasti kultúry vznikli počas jej obdobia nové kultúrne podujatia. Jedným z nich je živé predstavenie Troch kráľov v uliciach obce. Tradične 6. januára je celá obec i okolie v parku pred obecným úradom, ktorý sa dočasne mení na Herodesov palác. Novými podujatiami v obci, ktoré si získali obľubu medzi obyvateľmi sú Jánske ohne a Vatra SNP.  Ďalšou, už skoro zaniknutou tradíciou je znovu oživená Kvetná nedeľa a pálenie Moreny. Toto predstavenie by nebolo možné bez nádherných vinosadských krojov, ktoré pani starostka spolu s Klubom žien obce Vinosady vyrába podľa dochovaných krojov z povál, tak aby reprodukovali farebnosť, strihy aj vzory. Popri tejto aktivite zachovávajú tradície aj výrobou tradičnej gastronómie, napr. tradovanú výrobu frkacúľ - cestovina zakrútená ostrou drevenou paličkou na vrúbkovanej doštičke, ktorá sa používala a stále používa ako závarka do svadobnej polievky.

Dnešné samosprávy plačú, že nie sú peniaze. Na aktivity, ktoré sa v obci robia, získava pani starostka dotácie z rôznych grantov. Malá obec nemá projektového manažéra, granty za obec píše starostka

 

Podnikateľka: Jana Ďuríková, 59-ročná žijúca v Opatovskej Novej Vsi.

Povolaním je vinárka- vinohradníčka. Jej kolegyňa v nominácii uvedla: Jana Ďuríková je úspešná podnikateľka v oblasti vinohradníctva a vinárstva. Založila rodinnú firmu, ktorú prevádzkuje od roku 1995. Venuje sa vinohradníctu, vinárstvu a pestovaniu ovocných a okrasných drevín. Udržiava tradičné odrody, ale zároveň nie je nováčik ani v množiarenskej a šľachtiteľskej praxi. Jej vinohrady sú v lokalite obcí Opatovská Nová Ves a Želovce. Zamestnáva ľudí z okolitých obcí a zároveň spolupracuje so Strednou odbornou školou v Želovciach. Je inštruktorka na zmluvnom pracovisku. Odovzdáva tak svoje vedomosti a zručnosti aj mladej generácii vinohradníkov a vinárov, motivuje ich pre toto remeslo. Udržiava v regióne tradičné vinohradnícke a vinárske remeslo. Zaslúžila sa aj o rozvoj agroturistiky v lokalite obce Opatovská Nová Ves, nakoľko vo svojom vinárstve ponúka možnosť degustácií aj ubytovania. V blízkosti vinohradov rodina prevádzkuje aj oddychové priestory okolo rybníka a ihrisko paintballu. Venuje tomu maximum svojho času.

Janka Ďuríková je charizmatická žena, ktorá dokázala na vidieku vyzdvihnúť čaro krajiny aj pre ľudí z iných regiónov a zahraničia. Prostredie vidieka jej je blízke a záleží jej na rozvoji rodinných firiem na vidieku, aby sa vidiek nevyľudňoval a využíval svoj potenciál. Vinohradníctvo a vinárstvo v Opatovskej Novej Vsi a Želovciach, v regióne Novohradu a Hontu má dlhoročnú tradíciu, prírodné podmienky a treba ho rozvíjať pre budúce generácie. Pre toto robí Janka veľmi záslužnú prácu.

 

Remeselníčka:  Anna Suchá , majsterka ľudovej umeleckej výroby,

ktorá vo veku 63 rokov, venuje sa málo atraktívnemu umeleckému remeslu, ktoré vo veľkej miere reprezentujú muži – šije kožúšky, kožuchy. Pochádza z Novej Bane kde sa týmto remeslom zaoberali, a to najmä rodina Ditteovcov.

Vyučila sa v odbornej škole v Dobšinej za kožušníčku, neskôr si urobila aj odevnú školu. Aktívne začala šiť kožuchy a kožúšky od roku 1980. Zamestnala sa v Kožušníctve u pána Vojtecha Ditteho v Novej Bani, ale cielenými návštevami sa veľa naučila aj od kožušníka z Detvy, pána Mikuláša Šufliarskeho. Robí presne podľa originálu. Nemá problém sama vymyslieť a nakresliť ornamenty, ale aj tak je verná originálom, na čo je veľmi hrdá, aj keď to nie je vždy ľahké dostať sa k nim. Aby po nej zostala pamiatka, chce vo svojom dome na Štáloch sprístupniť malú expozíciu kožuchov a kožúškov, ale aj iných zaujímavých výrobkov, ktoré získala výmenou za kožúšky – napr. klobúky, tašky, kroje, šatky, šávolky a iné. Spolupracuje s ÚĽUV-om. Získala rôzne ocenenia a pozývaná je na rôzne podujatia ,nie iba na Slovensku, ale aj v zahraničí. Za rok 2020 bola ocenená ako Majster ľudovej umeleckej výroby, a to za tradičnú kožušnícku výrobu zameranú na produkciu kožuchov (s rukávmi) a kožuštekov (bez rukávov) ako súčasť tradičného odevu, za dodržiavanie tradičnej výrobnej techniky a dôsledné rešpektovanie regionálnych výzdobných štýlov.

Získala rôzne ocenenia a certifikáty. „Certifikát“ na používanie značky „regionálny produkt Pohronie“. Ocenenie Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ústredie ľudovej umeleckej výroby „udeľuje čestný titul majsterka ľudovej umeleckej výroby za tvorbu a výrobu v odbore kožušníctvo“. Takúto cenu obdržala aj od Ministerstva kultúry Maďarskej republiky. Je držiteľkou rôznych ocenení a diplomov.

Autor: Ing. Mária Behanovská, predsedníčka VIPA


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Vidiecka žena roka  – „Líderka roka 2020“
Vidiecky parlament na Slovensku s obcou Klátová Nová Ves a partnermi vyhlasujú 19. ročník súťaže.
viac
15.10.2020
Výsledky súťaže Vidiecka žena roku 2020 vyhlásia online
Tohtoročný už 19. ročník súťaže Vidiecka žena – Líderka roku 2020, ktorý sa mal uskutočniť v týchto dňoch v obci Klátová Nová Ves, sa pre sprísnené epidemiologické opatrenia neuskutoční.
viac
17.10.2022
Vidieckymi ženami roku 2022 sú dôchodkyňa, starostka, vinárka a remeselníčka
Štyrom ženám, ktoré svojou prácou a pôsobením obohacujú život na vidieku, udelili v piatok (14. 10.) v Trnavej Hore v okrese Žiar nad Hronom titul Vidiecka žena roka - Líderka 2022.
viac
19.08.2023
Vidiecka žena roka – Líderka roka 2023
Vidiecky parlament na Slovensku s obcou Hrušov a partnermi vyhlasujú 22. ročník súťaže Vidiecka žena roka – „Líderka roka 2023“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %