Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
30.07.2022 03:55

Výsledky súťaže návrhov na riešenie obnovy rodinných domov


Snímka: Slovenská komora architektov


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila v spolupráci s Inštitútom Slovenskej komory architektov (ISKA) v apríli 2022 tri samostatné ideové architektonické súťaže pod súhrnným názvom Súťaž návrhov na riešenie obnovy rodinných domov.


Súťaž návrhov na riešenie obnovy rodinných domov pre Plán obnovy a odolnosti SR s podtitulmi (pre jednotlivé súťaže podľa typu riešených rodinných domov) typ „štvorec“, typ "kocka" a typ "orava".

Úlohou účastníkov súťaže, profesionálov v oblasti navrhovania stavieb, bolo vyjadriť názor na optimálnu formu adaptácie, dostavby či transformácie najčastejších typových domov z obdobia druhej polovice 20. storočia, pri zohľadnení kritérií energetickej efektívnosti a spoločenskej udržateľnosti vyplývajúcich z Plánu obnovy a odolnosti SR - komponentu 2.

Zámerom vyhlasovateľa bolo získať tvorivé idey na prispôsobenie týchto domov súčasným požiadavkám, chápaným v širokom kontexte ich vplyvu na budúci obraz a ráz dedín a miest Slovenska, ako aj ich energetickú spotrebu na ceste k ich udržateľnému rozvoju.

Výsledky tejto súťaže návrhov budú slúžiť ako súhrn možných riešení, ako osveta pre individuálnych žiadateľov o podporu z Programu (Plán obnovy a odolnosti SR - Komponent 2: Obnova budov - Investícia 1: Zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov), ktorí budú chcieť svoje rodinné domy zhodnotiť zodpovedne a spoločensky uvážene. Hlavným poslaním súťažných návrhov bolo preto ukázať schopnosť pracovať s dobre známymi typmi rodinných domov a adaptovať ich na bývanie vyhovujúce aktuálnym požiadavkám na prevádzku, životný štandard s presahom k výzvam najbližších dekád.

Do súťaže na typ „štvorec“ bolo prihlásených 7 návrhov. Do súťaže na typ „kocka“ bolo prihlásených 5 návrhov. Do súťaže na typ „orava“ boli prihlásené 3 návrhy.

Porota v zložení Nora Vranová (predsedníčka poroty), Pavel Paňák, Kornel Kobák, Ľubica Šimkovicová a Matej Kerestúr (za vyhlasovateľa) rozhodli na spoločnom hodnotiacom zasadnutí 7. júla 2022 o udelení cien nasledovne:

Typ „štvorec“:

1. cena: DOXA s.r.o.

Autori návrhu: Ing. arch. Ondrej Jurčo; Ing. arch. Tomáš Boroš, ArtD.; Ing. arch. Maroš Mitro;

Spoluautor: Ing. Tomáš Haburaj

 Typ „kocka“:

1. cena: ER Atelier s.r.o.

Autori návrhu: Ing. arch. Ing. Ema Ruhigová, PhD.; Ing. arch. Ing. Roman Ruhig, PhD.

 Typ „orava“:

1. cena:

Autori návrhu: Ing. arch. Tomáš Gelien; Ing. arch. Juraj Mišík; Ing. arch. Ludmila Haluzíková

Autor: Zdroj: Slovenská komora architektov, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2018
Európska cena obnovy dediny 2018 pre Hinterstoder
Európsku cenu obnovy dediny 2018 získala obec Hinterstoder, ktorá preukázala najkomplexnejší súlad s aktuálnym mottom súťaže „myslieť dopredu“. Hornorakúska obec si hlavnú cenu súťaže prevezme 20. - 22. septembra 2018 počas slávnosti v tirolskej obci Fliess.
viac
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
16.03.2022
Thurzov dom po obnove ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka
Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici ašpiruje rozsiahlou obnovou na titul Kultúrna pamiatka roka – Fénix. TASR o tom v utorok informovalo SSM, ktorému už v roku 2007 udelili ocenenie za reštaurovanie unikátnej Zelenej siene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %