Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
05.10.2016 09:30

Vysokoškoláci si môžu na prepravu po meste požičiavať zelené bicykle


Snímka zdroj: (int.).


Osemdesiat zelených bicyklov majú k dispozícii študenti vysokých škôl v Trnave na prepravu po meste i medzi jednotlivými fakultami.


Za projektom stojí iniciatíva Kolokolo, ktorá už pred časom vyhlásila zbierku starých bicyklov a Trnavčania do nej prispeli mnohými archívnymi kúskami súcimi na opravu. V tomto roku finančne podporilo Kolokolo aj mesto, čo umožnilo k repasovaným nákup aj niekoľkých nových bicyklov a ponuku rozšíriť na všetky tri trnavské univerzity a prípadne i verejnosť. Bicykle Kolakola sú ľahko rozpoznateľné vďaka ich zelenej farbe, ktorá symbolizuje EKOmobilitu.      

Kolokolo teraz zastrešuje Univerzitná rada mesta Trnava a chce takto motivovať všetkých mladých ľudí, aby sa naučili presadať z auta či taxíka na lacnejší, ekologickejší a štýlovejší spôsob prepravy – bicykel. "Teší nás, že sa nás mesto rozhodlo podporiť. Ukázalo, že mu záleží na študentoch a chce im aj do budúcna pomáhať," uviedol predseda rady Adrián Kobetič. Informácie o možnostiach prenájmu zelených bicyklov sú na stránke kolokolo.info.      

Pred piatimi rokmi prišla s nápadom partia mladých vysokoškolákov, ako pomôcť svojim kamarátom prekonávať veľké vzdialenosti v rámci mesta Trnava. Vyhlásili zbierku nepoužívaných bicyklov, ktoré potom opravili na štýlové prepravné prostriedky. Prvých dvadsať si mohli požičať len študenti jednej fakulty, z ktorej pochádzali aj realizátori projektu Kolokolo. Medzitým v Trnave vznikla univerzitná rada, ktorá prejavila záujem prevziať patronát nad týmto projektom a rozšíriť ho na všetkých študentov v meste.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Naštartujte sa pre zmenu, vymeňte auto za bicykel
Čím viac bude v meste cyklistov, tým viac si ich šoféri áut budú všímať a tým zdravšie a bezpečnejšie bude mesto. Mesto Zvolen sa zapája do Európskeho týždňa mobility a vyzýva Zvolenčanov, aby vymenili aspoň na jediný deň auto za bicykel.
viac
12.03.2020
Trnava spúšťa projekt charitatívnej zbierky Bicykel do každej rodiny
Mesto Trnava v spolupráci s obchodným centrom na Ulici Ferka Urbánka a partnermi organizuje charitatívnu zbierku Bicykel do každej rodiny.
viac
16.03.2020
Stredoškoláci z Trnavského kraja majú vlastné participatívne rozpočty
Po podpore občianskych aktivít i dotáciách pre mestá a obce sa Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol spustiť pilotný projekt participatívneho rozpočtu (PR) pre stredné školy.
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %