Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.07.2020 01:20

Výstava Fellini a sladký život Talianska sa presúva zo Žiliny do Bratislavy


Snímka z výstavy.


Výstava Fellini a sladký život Talianska, ktorá vznikla na Slovensku pri príležitosti 100. výročia narodenia režiséra, sa presúva zo Žiliny do Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave.


Podujatie, ktoré prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek približuje zlatú éru talianskeho filmu, sa koná v rámci 13. ročníka festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj. Výstavu otvorí v stredu 22. júla taliansky zberateľ Enrico Minisini. Informovala o tom PR manažérka Zuzana Golianová.

Výstava približuje 40 rokov talianskej kinematografie a jej "papierovej podoby", a to od roku 1950 (Svetlá variété) až po rok 1990 (Hlas mesiaca). Návštevníci sa zoznámia aj s dielami vizuálnych umelcov - legendou erotického komiksu Milom Manarom a majstrom dekoláže Mimmom Rotellom, ktorí vo svojej tvorbe čerpajú z Felliniho.

Podujatie zároveň ponúka pohľad na konkrétnu etapu dejín talianskej spoločnosti. „Vybrať materiály k Felliniho filmom bolo jednoduché, hoci sa nám nepodarilo predstaviť jeho tvorbu v ucelenej podobe. Náročnejšie však bolo vybrať z obrovskej ponuky tituly, ktoré môžu stáť po boku Felliniho filmov a vhodne ich dopĺňať,” komentoval zrod výstavy zberateľ Enrico Minisini.

Federico Fellini bol podľa neho geniálny tvorca, vzdialený od akejkoľvek ideológie, osvietený umelec s tým najslobodnejším duchom: „Bol jedinečným príkladom individualizmu. Dá sa povedať, že v centre pozornosti stojí predovšetkým on sám - jeho svet poskladaný zo snov a posadnutostí. V jeho filmoch nikdy nenájdeme skutočné Taliansko, tak ako ho nedokážeme zaradiť do žiadneho filmového žánru, skôr naopak, práve on vytvoril žáner, ktorý sa spája s jeho menom.”

Výstava bude prístupná verejnosti od 23. júla do 30. novembra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Ľudia žijú na ekologický dlh, upozorňuje SAŽP
Ľudia spotrebúvajú viac ako unesie planéta Zem a žijú na ekologický dlh. Pri predstavení jedinečného modelu pre výpočet ekologickej stopy – Ekomerača, na to upozornil Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
viac
27.05.2020
Výstava v Považskej galérii umenia priblíži zlatú éru talianskeho filmu
Zlatú éru talianskeho filmu prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek priblíži výstava "Fellini a sladký život Talianska" inštalovaná v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline.
viac
09.07.2020
Výstava Unisono v bratislavskej Galérii Umelka spojila tri výtvarníčky
Výstavu Unisono, ktorá predstavuje tvorbu Noémi Kolčákovej Szakállovej, Jany Černej Korkošovej a Sone Michalákovej, otvorili v utorok (7. 7.) v bratislavskej Galérii Umelka.
viac
24.09.2020
V Mirbachovom paláci otvorili výstavu Snívaj!?
Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci otvorila v stredu (23. 9.) výstavu Snívaj!?, ktorú tvorí výber diel zo zbierky Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %