Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.05.2020 12:34

Výstava hlinených plastík a reliéfov z tvorby Lindy Orieščikovej


Jedno z vystavených diel.


Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Exodus. Výstava potrvá do 27. 9. 2020.


Výstava hlinených plastík a reliéfov z tvorby výtvarníčky Lindy Orieščikovej z Horného Vadičova je reflexiou o putovaní, hľadaní seba samého a ľudských hodnôt. Spracovala tému, ktorá sa v rýchlom tempe bežného života zvykne odsúvať na okraj, no v dnešnej situácii nám stojí zoči – voči aj v reálnom živote.

Výtvarnej tvorbe sa začala venovať na Základnej umeleckej škole v Kysuckom Novom Meste pod vedením pána učiteľa Jána Rajteka. V umeleckom vzdelaní pokračovala na Umeleckej škole v Topoľčanoch. Po ukončení štúdia rozvíjala svoje nadobudnuté skúsenosti nielen v komornej tvorbe, ale i v realizácii interiérových a exteriérových mozaík. Venuje sa najmä keramickej tvorbe, pálenej glazovanej keramike a experimentovaniu rôznych materiálov v kombinácii s hlinou. „Hlina je ako človek. Tvárna ako ŽIVOT. Nikdy neviete, čím Vás prekvapí, zaskočí, pokorí... poteší, zarmúti... A pritom sme to my sami, ktorí mu vlastnými rukami, schopnosťami, túžbami dávame zmysel bytia a večnej túžby po pochopení podstaty...,“ hovorí autorka.

Inšpiráciu pre svoju tvorbu hľadá v živote samom, v životných situáciách, momentoch. Ponor do psychológie človeka je v súčasnom období hlavným zámerom jej tvorby. Prevažujú klasicizujúce atribúty, najmä v reliéfnom stvárnení hláv.

Autor: (Alexandra JANIGOVÁ, Kysucké múzeum v Čadci)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2020
Výstava Užitočná krása dreva priblíži krásu tohto prírodného materiálu
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo autorskú, predajnú výstavu drevených výrobkov autora Jozefa Marca pod názvom Užitočná krása dreva.
viac
06.06.2020
Kysucké múzeum vystavuje najcennejšie numizmatické exponáty zo svojich zbierok
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo novú numizmatickú výstavu s názvom Numizmatika v našich zbierkach. Výstava je inštalovaná v priestoroch kaštieľa v Radoli od 7. 6. do 31. 11. 2020 a ponúka prehliadku najcennejších numizmatických exponátov zo zbierkových fondov Kysuckého múzea v Čadci.
viac
22.04.2021
V Kaštieli Radoľa môžete obdivovať krásu výšiviek
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Ihlou maľované. Výstava potrvá od 27. 4. do 5. 9. 2021.
viac
03.06.2021
V nedeľu bude skanzen patriť najmä deťom
Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov Múzea kysuckej dediny rozprávkové podujatie pod názvom Skanzen patrí deťom, ktoré sa uskutoční v nedeľu 6. júna 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %