Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.12.2019 08:05

Výstava Perníkový Bardejov pozostáva zo zmenšenín Radničného námestia


Výstava Perníkový Bardejov v priestoroch Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove. Snímka zdroj: kosiceonline.sk


Výstava Perníkový Bardejov, ktorú sprístupnili v Hornošarišskom osvetovom stredisku (HOS) v Bardejove, pozostáva zo zmenšených kópií jednotlivých budov tamojšieho Radničného námestia. Podľa slov riaditeľa HOS Juraja Bochňu ňou chceli vzdať hold predkom, ktorí vybudovali mesto.


"Na stavby bolo použitých 20 kilogramov múky a, samozrejme, všetky ingrediencie, ktoré sa používajú na výrobu perníka. Každý jeden domček je samostatný, má svoje steny, okienka, namiesto snehu máme kokos a rovnako strechy sú urobené tak, aby boli tmavé, ale zasnežené," uviedol pre TASR Bochňa.       

Príprava celého námestia trvala asi tri týždne a podieľalo sa na ňom desať žien, ktoré ako dobrovoľníčky každý deň prichádzali do HOS. "Nápad ich oslovil a bolo na nich vidieť, že sú pyšné na to, čo vytvárajú," povedal Bochňa.       

Jednotlivé domy a baziliku vyrábali podľa fotografií. "Najprv sme si odfotili celé námestie, všetky domy tak ako stoja vedľa seba, a potom sme podľa fotografií robili v presnej mierke jednotlivé stavby," vysvetlil riaditeľ HOS.       

"Asi najzaujímavejšia je vitráž na oknách Baziliky sv. Egídia, ktorá je vytvorená z rozpustených cukríkov, aby bola presne taká, ako na ich skutočnej predlohe," prezradil Bochňa. Výstavu si môžu návštevníci v priestoroch HOS v Bardejove pozrieť do konca roka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Na 45. ročníku Bardejovského jarmoku predstavia krajčírsky cech
Otvorením okresnej výstavy ovocia a zeleniny záhradkárov sa vo štvrtok 25. augusta predpoludním začne 45. ročník novodobého Bardejovského jarmoku na Radničnom námestí v Bardejove.
viac
10.05.2017
V Poprade začala kosba verejnej zelene
Mesto Poprad začalo v utorok 9.mája 2017 s prvou kosbou trávnatých plôch v správe mesta.
viac
31.03.2022
V Starom Meste by mohlo pribudnúť Námestie Márie Terézie
V bratislavskom Starom Meste by mohlo vzniknúť Námestie Márie Terézie. Takto by sa mala premenovať časť Námestia Eugena Suchoňa a časť Palackého ulice.
viac
13.09.2023
Mesto Partizánske chce pokračovať v obnove Námestia SNP a Parku J. A. Baťu
Mesto Partizánske chce pokračovať v obnove Námestia SNP a Parku J. A. Baťu. Ďalšia etapa prác zahŕňa vybudovanie priestoru pre voľnočasové aktivity, náklady na realizáciu odhadla radnica na viac ako 320.000 eur, uchádzať sa bude i o mimorozpočtové zdroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %