Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.03.2020 04:20

Výstava Prvý dotyk so slobodou je stále dostupná - virtuálne


Snímka zdroj: (vkjb.sk).


Ako informovala krajská knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach, zaznamenala mimoriadnu návštevnosť výstavy, a práve preto si ju verejnosť môže pozrieť aj v súčasnosti, a to vo forme virtuálnej prehliadky.


Nežnej revolúcii a udalostiam spred 30 rokov bola venovaná výstava Prvý dotyk so slobodou, ktorá sa konala od novembra 2019 do konca januára tohto roka vo Verejnej knižnici Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach.

Výstavu videlo 2200 návštevníkov, z toho 1400 žiakov a študentov z 22 krajských stredných škôl. Išlo o súčasť desiatok podujatí, ktoré kraj pripravil k 30. výročiu. „Cez výstavu sme chceli najmä študentov oboznámiť o najdôležitejších udalostiach z novembra '89, diskutovať mohli o rôznych formách extrémizmu aj o tom, že sloboda nie je zadarmo. Tí, ktorí si ju nestihli pozrieť osobne, tak majú možnosť urobiť aj z pohodlia domova prostredníctvom virtuálnej prehliadky. Odkaz novembrových udalostí teda môžeme šíriť počas celého roka,” uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Prehliadku je možné spustiť na počítači s odborným výkladom lektora vďaka audio sprievodcovi. Dostupná je na stránke VKJB cez link http://www.nezna.3-d.sk/.

Na výstave vďaka návštevníkom postupne pribúdali nové diela. Takto získala napríklad fotografie z masových protestov vo Východoslovenských železiarňach, ktoré sa stali súčasťou fondu regionálneho oddelenia knižnice. Patrí k nim tiež transparent s textom "Výtvarníci za slobodu", ktorý v novembri 1989 pripravili košickí umelci vo Východoslovenskej galérii a následne ho niesli počas protestov po vtedajšej Leninovej, dnes Hlavnej, ulici. Súčasťou ponuky boli aj dovtedy nepublikované zábery z masových protestov spred 30 rokov, ktoré knižnica získala od reportérov Veroniky Januškovej a Milana Kapustu. Výstava pútala aj netradičným spracovaním s komiksovými a interaktívnymi prvkami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2017
VSM vystavuje umeleckú tvorbu pastierov z rohoviny
Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach a Zemplínske múzeum v Michalovciach pripravili v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach výstavu Pastierske umenie z rohoviny.
viac
29.10.2019
K 30. výročiu Nežnej revolúcie je pripravený pestrý kultúrny program
Okrúhle výročie Nežnej revolúcie si pripomenieme rôznorodými aktivitami. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa usilovala o to, aby nám náš historický míľnik pripomenul kultúrny program, ktorý tematický zachytáva udalosti Novembra ´89.
viac
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
27.09.2021
Oravská knižnica vystavuje historické a motorizované bicykle
Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne pozýva do konca októbra na výstavu replík historických a motorizovaných bicyklov zo zbierky Branislava Peničku s názvom Ako bolo predtým.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %