Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.11.2019 08:05

Výstava v Dome MS zobrazuje osmanské ťaženie do strednej Európy


Ilustračná snímka, zdroj: wikipedia


Osmanské ťaženie do strednej Európy na konci 17. storočia s cieľom dobyť Viedeň približuje výstava, ktorá sa v týchto dňoch nachádza v Dome Matice slovenskej (MS) v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom informoval podpredseda MS Marek Nemec.


"V tomto dejinnom príbehu má svoje nezastupiteľné miesto i významný Slovák, vicekráľ Uhorska Juraj Pohronec Slepčiansky, ktorý za svoju pomoc obliehanému  mestu získal od cisára Leopolda I. titul Záchranca Viedne," objasnil Nemec.      

Na výstave môže návštevník okrem množstva obrazov a informačných panelov vidieť aj sochy v životných veľkostiach. "Nachádza sa tu verná kópia cisára Leopolda I., ktorému sa Viedeň napokon podarilo zachrániť a za jeho vlády sa Slovensko definitívne vymanilo z tieňa tureckého polmesiaca. Ďalej poľský kráľ Ján III. Sobieski, veľkovezír Kara Mustafa - hlavný veliteľ osmanských vojsk, ktorý sa dva mesiace pokúšal získať Viedeň či spomínaný Juraj Pohronec Slepčiansky," načrtol podpredseda MS.       

Unikátna je podľa Nemca aj kópia obrazu od neznámeho autora z roku 1683, zobrazujúca bitku o Viedeň. „Tento obraz má rozmer dva metre krát 3,5 metra,“ dodal.       

Výstava potrvá do 22. novembra, jej autorom je Miroslav Vetrík.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2018
Štvrťstoročie od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO pripomína putovná výstava
V Liptovskom Mikuláši otvorili výstavu 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop. V decembri zavŕši svoje putovanie v Bratislave.
viac
18.06.2020
Turisti v meste zažijú divadelné večery aj tematické prehliadky
Divadelné večery, tematické prehliadky aj program pre rodiny s deťmi ponúka počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny mesto Liptovský Mikuláš. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
16.08.2021
Výzva na vytvorenie muralu v Liptovskom Mikuláši
V Liptovskom Mikuláši vyhlásili otvorenú výzvu na predkladanie umeleckých návrhov na mural v centre mesta, teda veľkoplošnú maľbu. Realizovať sa bude na hlavnej stene historickej budovy knižnice Gašpara Fejérpataky Belopotockého v priebehu jesene. Termín na predkladanie návrhov končí už 31. augusta.
viac
19.03.2022
"Radostná správa" v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši
Radostná správa je kresleným príbehom o zrode dvojice L+S, je genézou vzniku láskavého humoru na slovenskej divadelnej scéne. Radostná správa bola druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú Milan Lasica s Júliusom Satinským uviedli v 60. rokoch v bratislavskom Divadle na korze.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %