Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
24.11.2018 02:25

Výstava v múzeu predstaví život a prácu baníkov v mestskej časti Baňa


Ilustračná snímka. Zdroj: Banícke múzeum Rožňava


Výsledky výskumu venovaného vplyvu rozvinutého priemyslu na život v meste predstaví pripravovaná výstava Rožňava Baňa – život a práca, ktorú otvoria v utorok 27. novembra o 15.30 h v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave. Pripravilo ju občianske združenie (OZ) Medza v spolupráci s BM.


„Mnohí zo súčasných obyvateľov Rožňavy a okolia, ich príbuzní či známi pracovali alebo žili na Rožňava Bani. Závod Železorudné bane Rožňava patril v 80. rokoch 20. storočia s počtom okolo 1200 pracovníkov k najväčším zamestnávateľom v regióne. Práca na Bani sa tak priamo či nepriamo dotýkala takmer všetkých obyvateľov mesta a blízkeho okolia,“ uviedla manažérka kultúry BM Erika Hermélyi Gecelovská.       

Dodala, že výstava na pozadí historických faktov prostredníctvom množstva dobových fotografií, písomností, trojrozmerných predmetov a  spomienok pamätníkov prináša informácie o rôznych oblastiach života v lokalite Rožňava Baňa.       

„Predstavuje nielen tvrdú prácu baníkov, ale aj život v kolónii, banícke školstvo či trávenie voľného času. Jej súčasťou sú nielen unikátne fotografie zo zbierok BM v Rožňave, ale aj z archívov súkromných osôb, ktoré ešte neboli prezentované verejnosti,“ konkretizovala manažérka s tým, že prostredníctvom historických fotografií budú môcť záujemcovia vidieť aj tie objekty Rožňava Bane, ktoré sú už dávnou minulosťou.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
14.02.2020
Výstava drevorezieb priblíži tvorbu novobanských rezbárov
V Pohronskom múzeu v Novej Bani dajú v najbližších týždňoch priestor dielam novobanských rezbárov druhej polovice 20. storočia. Výstava drevorezieb predstaví verejnosti od 14. februára do konca apríla tvorbu Štefana Trnku, Júliusa Katinu, Ladislava Polca a Jozefa Vozára.
viac
26.05.2020
Výstava hlinených plastík a reliéfov z tvorby Lindy Orieščikovej
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Exodus. Výstava potrvá do 27. 9. 2020.
viac
08.03.2024
V múzeu otvoria výstavu ručne maľovaných vajíčok
Návštevníci Pohronského múzea v Novej Bani budú môcť v najbližších týždňoch obdivovať krásu a majstrovstvo ručne maľovaných veľkonočných vajíčok. V piatok (8. 3.) tu totiž otvoria výstavu 14. ročníka celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc Vandrovalo vajce. Vernisáž je naplánovaná o 15.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %