Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.05.2022 04:15

Výstava v Tekovskom múzeu približuje obdobie po páde slovenskej Tróje


Tekovské múzeum.


Dianie na území južného Slovenska v strednej dobe bronzovej približuje archeologická výstava, ktorá bude od piatka (6. 5.) sprístupnená vo výstavnej miestnosti Kapitánskej budovy Tekovského múzea v Leviciach.


Výstava mapuje obdobie, ktoré nasledovalo bezprostredne po zániku staršej opevnenej osady v lokalite európskeho významu situovanej v Šuranoch časť Nitriansky Hrádok, poloha Zámeček, ktorá si získala pomenovanie slovenská Trója. Pre návštevníkov bude sprístupnená do 7. augusta, informovalo múzeum.

Výstava je zameraná na prezentáciu archeologických nálezov zo strednej doby bronzovej (15. až 13. storočie pred naším letopočtom) pochádzajúcich z lokalít na južnom Slovensku. Tieto pamiatky odrážajú hmotný prejav karpatskej mohylovej kultúry, ktorej pomenovanie je odvodené od špecifického spôsobu pochovávania zosnulých. Exponáty zapožičané na výstavu pochádzajú zo zbierkového fondu Archeologického ústavu SAV v Nitre, Podunajského múzea v Komárne, Tekovského múzea v Leviciach, Archeologického múzea SNM v Bratislave a Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Tekovské múzeum zrekonštruuje amfiteáter v areáli hradu
Tekovské múzeum v Leviciach začalo s rekonštrukciou hradného amfiteátra. Financie na opravu vo výške 17 500 eur vyčlenili z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja krajskí poslanci.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
09.12.2019
Otvorenie výstavy „Tajomstvo medovníkového srdca“ vo Fiľakove
Výstava Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Tajomstvo medovníkového srdca“ predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti košického medovnikárstva.
viac
08.05.2021
Tekovské múzeum predstavuje príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu
Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %