Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.11.2023 09:55

Výstava Vianočné tajomstvo prezentuje zbierkové predmety Považského múzea


Ilustračný výrez plagátu


Zbierkové predmety z historického, etnologického a drotárskeho fondu Považského múzea v Žiline prezentuje výstava Vianočné tajomstvo, ktorú sprístupnili v kaplnke Budatínskeho hradu. Informovala o tom hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.


Podotkla, že na výstave sa návštevníci prenesú do čias, keď sa ešte posielali pohľadnice, zdobenie stromčeka bolo kreatívnou činnosťou a betlehem umocňoval prežívanie vianočného obdobia.         

Na pohľadniciach z minulého storočia ponúka výstava prierez vianočnými motívmi. "Napriek šťastnej atmosfére sme do nej zahrnuli malú pripomienku najhorších chvíľ dejín ľudstva. Ide o vianočnú pohľadnicu z prvej svetovej vojny a odznak v tvare vetvičky, ktorý slúžil ako symbol Vianoc. Príbuzní vložili odznak do vianočných balíčkov a poslali na bojisko. Vojaci ho nosili na uniforme, aby zažívali aspoň kúsok vianočnej atmosféry v ťažkých bojových časoch," priblížila historička múzea Dominika Hlobíková.         

Vianočné ozdoby rôznorodých materiálov a tvarov pripomenú podľa Lackovej zdobenie vianočného stromčeka, ktoré vždy patrilo k jednej z najkrajších tradícií. "Pri vytváraní ozdôb boli ľudia veľmi tvoriví. Spočiatku používali prírodné materiály, ako napríklad ovocie, orechy, slamu či šúpolie. Neskôr pribudli sladkosti, papierové, sklenené alebo plastové ozdoby," pripomenula.         

Súčasťou výstavy sú aj betlehemy v najrozličnejších podobách. "Postavy sa postupne zmenšovali od životnej veľkosti až k malým soškám. Dôvodom bol prechod od kostolných betlehemov k betlehemom v domácnosti. Osobitným druhom boli prenosné betlehemy, ktoré sa využívali pri obchôdzkach. Na ich výrobu sa často používalo drevo, sadra a papier. K najzaujímavejším patrí betlehem vo forme drevenej kaplnky s rozkladacími krídlami, ktorý nosili koledníci. Drevené postavy sú umiestnené na krídlach betlehemu, Ježiško v jasliach sa nachádza vo vnútri kaplnky," doplnila etnologička múzea Adriana Bárdyová.         

Výstava Vianočné tajomstvo je prístupná v kaplnke Budatínskeho hradu v Žiline do 4. februára 2024. Vstup je zdarma.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2019
V Drotárskom pavilóne bude výstava „V sieti...“
Priestory Drotárskeho pavilónu na tri mesiace obohatia diela žilinskej umeleckej drotárky Márie Porubčanskej. Výstava s názvom „V sieti...“ mapuje jej dvadsaťročnú tvorbu.
viac
26.11.2019
V Budatínskom hrade vystavia stavovce
Považské múzeum v Žiline disponuje rôznorodou a rozsiahlou zoologickou zbierkou, ktorú by chcelo priblížiť návštevníkom atraktívnou formou. Vo Veľkej sále Budatínskeho hradu preto otvoria 17. decembra 2019 výstavu s názvom Stavovce severozápadného Slovenska.
viac
09.12.2019
Otvorenie výstavy „Tajomstvo medovníkového srdca“ vo Fiľakove
Výstava Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Tajomstvo medovníkového srdca“ predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti košického medovnikárstva.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %