Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.02.2020 03:10

Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období


Plagát - pozvánka na výstavu


Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.


Výstava vznikla v spolupráci Vlastivedného múzea s Múzeom Ľudovíta Štúra v Modre, Považskou knižnicou v Považskej Bystrici a Školou umeleckého priemyslu v Trenčíne. Okrem informačne bohatých banerov si návštevníci môžu pozrieť ukážky z historického fondu Vlastivedného múzea, modely dobových kostýmov a ďalšie artefakty ilustrujúce ženský svet z konca 19. storočia.       

Podľa autorky výstavy Sylvie Hrdlovičovej z Múzea Ľudovíta Štúra v národnej histórii nachádzame viaceré významné ženské osobnosti – spisovateľky, herečky, učiteľky, vedkyne, no hlavne obetavé matky, ktoré vštepovali svojim deťom vzdelanie, lásku k národu a úctu k Bohu.       

„Môžeme spomenúť ženy z najbližšieho prostredia Ľudovíta Štúra, tiež Máriu Pospíšilovú a Adelu Ostrolúcku, prvú slovenskú ochotnícku herečku Aničku Jurkovičovú-Hurbanovú, skvelú rečníčku Marínu Hodžovú či svetobežníčku Helenu Turcerovú-Devečkovú. Hoci sám Štúr uprednostnil národné záujmy pred vlastným šťastím a rodinou, viacerí jeho spolupracovníci mali manželstvá šťastné. Veď ako sa hovorí, za každým úspešným mužom hľadaj ešte šikovnejšiu ženu,“ uviedla autorka výstavy.       

Výstava bude pre verejnosť sprístupnená v pracovných dňoch od 7.00 do 15.00 h, posledný vstup je o 14.30 h. Pre organizované skupiny je pripravená náučná počítačová prezentácia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2018
Vlastivedné múzeum približuje výstavou výrobu piva
Proces výroby piva priblíži výstava Od chmeľu k pivu vo Vlastivednom múzeu v Galante. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 8. septembra, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h. Na vernisáži bude účinkovať Základná umelecká škola Josepha Haydna Galanta a country skupina OuKeY.
viac
13.11.2018
Vlastivedné múzeum odbúrava bariéry pre osoby so zdravotným hendikepom
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK realizovalo v mesiacoch september a október 2018 projekt zameraný na podporu a rozvoj kultúrnych potrieb osôb so zdravotným postihnutím.
viac
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
22.02.2022
Vlastivedné múzeum predstavuje deväť národných parkov Slovenska
Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %