Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.05.2019 11:55

Vystavia časť z trosiek havarovaného lietadla M. R. Štefánika


Autentická snímka trosiek havarovaného lietadla. Snímka zdroj: dikda.eu


Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika vystavia časť z trosiek jeho lietadla v Brezovej pod Bradlom.


Štefánik tragicky zahynul pri páde lietadla Caproni Ca 33, ktorým priletel z Talianska. Lietadlo sa zrútilo tesne pred pristátím neďaleko Ivanky pri Dunaji. "Kúsok z trosiek tohto lietadla bude exkluzívne vystavený v sobotu 4. mája v Národnom dome Štefánika. Zároveň sa uskutoční predaj pamätnej bankovky s nulovou hodnotou s podobizňou Štefánika," informoval výkonný riaditeľ spoločnosti Nunofi Vladislav Klajban.       

Na jednej z verzií bankovky je zobrazený Štefánik v podobe letca, kde motív ďalej dopĺňa lietadlo Caproni Ca 33. Druhou verziou je legionárske vydanie, na ktorej je znázornený portrét Štefánika, v pozadí ktorého je vyobrazená mohyla na Bradle.       

"Výnimočný artefakt trosky lietadla zapožičal špeciálne na túto príležitosť zo svojej súkromnej zbierky numizmatik a zberateľ z Komárna, ktorý si však nepraje zverejniť svoje meno. Sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo získať a vystaviť počas konania Celonárodnej spomienkovej slávnosti," doplnil Klajban.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2018
TSK pripravuje opravu ciest v rámci programu Interreg za 2,5 milióna eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) požiada vo forme nenávratného finančného príspevku (NFP) o takmer 2,5 milióna eur na rekonštrukciu najkritickejšieho úseku cesty II/499 vedúcej z Brezovej pod Bradlom až po hranicu s Českou republikou. TASR informovala hovorkyňa TSK Veronika Rezáková.
viac
12.04.2019
V Brezovej pod Bradlom oslavovali storočnicu prvej slovenskej meštianskej školy
V piatok 12. apríla 2019 sa v priestoroch Národného domu Štefánikovho v Brezovej pod Bradlom spomínalo na založenie prvej slovenskej meštianskej školy, ktorá bola v kopaničiarskom kraji založená pred 100 rokmi.
viac
03.05.2019
ZSSK vypraví mimoriadny vlak z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika v sobotu (4. 5.) mimoriadny vlak do Brezovej pod Bradlom. TASR o tom informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.
viac
25.07.2022
Projekt PPD 2022 má zlepšiť komunikáciu medzi podnikateľmi a samosprávami
Projekt Private public dialogue (PPD) 2022 zameraný na zlepšenie komunikácie medzi podnikateľmi a samosprávami spustila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Uviedol to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PSA) Martin Lidaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %