Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.01.2020 12:55

Vývoz stavebného odpadu v meste zneužívali,VPS preto zavádzajú limity


Snímka zdroj: www.separovanyzber.sk


Verejnoprospešné služby (VPS) mesta Liptovský Mikuláš zavádzajú limit prijímania drobného stavebného odpadu na zbernom dvore. Dôvodom je podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej zneužívanie príjmu tohto odpadu stavebnými firmami.


Poplatok za drobný stavebný odpad na zbernom dvore v Okoličnom je 15 eur za tonu. Vyvezenie nadmerného množstva stavebného odpadu stojí 44 eur na tonu. "Neobmedzený príjem drobného stavebného odpadu tak využívali aj stavebné firmy dovozom nadmerného množstva odpadu prostredníctvom fyzických osôb. Na to však doplácalo mesto, ktoré muselo tento stavebný odpad likvidovať na náklady mestskej kasy," vysvetlila hovorkyňa.       

Liptovskomikulášske VPS preto zaviedli zmeny. "Drobný stavebný odpad, ktorý je spoplatnený sumou 0,015 eur na kilogram, bude limitovaný na maximálnu hranicu 250 kíl na osobu ročne. Zmeny začnú platiť od 1. marca. V prípade väčšieho množstva je možné uložiť ho na prekládkovej stanici na Okoličianskej ulici podľa platného cenníka," skonštatovala Čapčíková. Novinkou na zberných dvoroch je aj odovzdávanie pneumatík. Na zbernom dvore na Podtatranského je obmedzený ročný príjem v množstve štyri kusy pneumatík bez diskov na osobu za rok.       

Zberný dvor je súčasťou systému triedeného zberu zložiek komunálneho odpadu. Obyvateľ, ktorý platí za komunálny odpad mestu, tu môže odovzdať vyseparované zložky komunálneho odpadu zadarmo. Výnimkou je drobný stavebný odpad, ktorého príjem je spoplatnený. Fyzická osoba, ktorá nemá trvalý pobyt na území mesta, fyzická osoba – živnostník, samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) a právnická osoba nemá právo na bezplatné uloženie oddelených zložiek komunálneho odpadu na zbernom dvore, dodala hovorkyňa. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2020
Liptovský Mikuláš sprísňuje podmienky nakladania s odpadmi
Mesto Liptovský Mikuláš sprísňuje podmienky nakladania s odpadmi. Dôvodom je zhoršenie disciplíny pri triedení odpadov v domácnostiach počas pandémie nového koronavírusu.
viac
06.11.2020
V L. Mikuláši jazdí vysoko ekologický autobus
V uliciach Liptovského Mikuláša premáva vysoko ekologický elektrický autobus. Nasadili ho do testovacej prevádzky v rámci mestskej autobusovej dopravy (MAD).
viac
24.05.2021
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského odpadu odhalili nedostatky
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského bioodpadu na vybraných uliciach najväčšieho liptovskomikulášskeho sídliska Podbreziny odhalili nedostatky v čistote triedenia. Obyvatelia do nádob vhadzujú kuchynský odpad aj s obalovými materiálmi.
viac
28.06.2021
Liptovskomikulášania vlani zhodnotili 53 percent odpadov
Obyvatelia Liptovského Mikuláša v roku 2020 zhodnotili 53 percent odpadov. Samospráva sa tým zaradila medzi najlepšie mestá na Slovensku v separácii. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %