Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.11.2019 07:35

Výzva Ministerstva vnútra SR k piatkovému štátnemu smútku


Ilustračná snímka (tasr)


Piatok 15. november je dňom štátneho smútku za obete tragickej nehody pri Nitre, vyzývame na úpravu vlajkovej výzdoby.


Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky oznamuje, že vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí 14. novembra 2019 podľa § 9a ods. 2 písm. b) zákona NR SR č. 63/1993 Z. z. o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní vyhlásila štátny smútok na vykonanie pietnej spomienky na osoby, ktoré tragicky zahynuli pri dopravnej nehode autobusu, ktorá sa stala pri meste Nitra dňa 13. novembra 2019, a ktorých smrť otriasla celou spoločnosťou.       

Vyzývame preto všetky štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku.       

Úprava vlajkovej výzdoby spustením štátnej vlajky Slovenskej republiky do pol žrde na celom území Slovenskej republiky sa uskutoční v piatok 15. novembra 2019 od 8. 00 hodiny do  20. 00 hodiny.       

V súvislosti s vyhlásením štátneho smútku vládou Slovenskej republiky na 15. novembra 2019 od 8.00 h do 20. 00 h v dôsledku tragickej nehody, ktorá vyvolala citový otras v celej spoločnosti, Vám podávame nasledovné usmernenie vo veci smútočnej výzdoby.       

1. Používanie štátnej vlajky v čase štátneho smútku je upravené zákonom NR SR č. 63/1993 Z.z. o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní v znení neskorších predpisov (najmä § 8 ods. 10, § 9a ods. 1 až 3).       

2. Štátna vlajka sa v čase štátneho smútku spustí „do pol žrde“, teda do polovice výšky stožiara tak, aby bol okraj listu vlajky najmenej o výšku, optimálne o dve výšky listu vlajky pod vrchol stožiara. Ak sú v rámci vlajkovej výzdoby popri štátnej vlajke aj vlajky samosprávnych krajov, miest, obcí, škôl a pod., v čase štátneho smútku sa spúšťajú do pol žrde rovnako ako štátna vlajka.       

3. Čierna vlajka sa pri štátnom smútku v Slovenskej republike nepoužíva.       

4. Čierna zástava (pevne spojená so žrďou) sa vyvesuje spolu so štátnou zástavou tak, že sa umiestni z čelného pohľadu vpravo od štátnej zástavy. Ak sú k dispozícii iba dve zariadenia na vyvesenie zástavy od vyvesenia inej zástavy (vlajky Európskej únie, resp. od vlajky kraja, mesta, či obce) sa upúšťa. Ak sú k dispozícii tri zariadenia, čierna zástava sa umiestňuje z čelného pohľadu celkom vpravo.       

5. Čierna koruhva sa pri štátnom smútku používa obdobne ako zástava.       

6. Smútočná výzdoba sa používa iba v čase, na ktorý vláda Slovenskej republiky vyhlási štátny smútok a obvyklý režim sa zavedie presne v čase, na ktorý vláda Slovenskej republiky ustanoví koniec štátneho smútku.       

TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
06.04.2017
Samosprávy môžu požiadať o grant na pomoc s integráciou cudzincov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí v súlade s Národným programom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu vyhlásilo otvorenú výzvu na predkladanie žiadostí o grant.
viac
27.08.2017
Ministerstvo zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje zjednodušilo podmienky výzvy na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
27.11.2021
Pripravuje sa výzva na miestne komunikácie v MRK
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), vyhlási v najbližších dňoch novú výzvu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %