Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.08.2021 03:30

Výzva na vytvorenie muralu v Liptovskom Mikuláši


Snímka zdroj: (OOCR REGION LIPTOV).


V Liptovskom Mikuláši vyhlásili otvorenú výzvu na predkladanie umeleckých návrhov na mural v centre mesta, teda veľkoplošnú maľbu. Realizovať sa bude na hlavnej stene historickej budovy knižnice Gašpara Fejérpataky Belopotockého v priebehu jesene. Termín na predkladanie návrhov končí už 31. augusta.


Na jeseň minulého roku vznikol v Liptovskom Mikuláši prvý mural. Maľba „Mesto medzi horami“ zdobí stenu budovy na Garbiarskej ulici orientovanú na frekventovanú cestnú komunikáciu a zaznamenala výborný ohlas. Prvý mikulášsky mural bol inšpirovaný plagátom z roku 1951. 

Centrum turizmu Liptova rok nato oživí aj ďalšia maľba na stene. „Po úspechu nášho prvého muralu v meste s veľkým očakávaním pozeráme na koniec augusta. Práve dovtedy majú šancu kreatívni ľudia predkladať návrhy na ďalší mural v našom meste. Následne počas jesenného obdobia víťazný umelecký návrh skrášli bočnú stenu historickej budovy knižnice Gašpara Fejérpataky Belopotockého. Aktivitu naše mesto realizuje spolu s občianskym združením TO DO Liptov a našou knižnicou,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Mural je v podstate citlivejšia a modernejšia forma prezentácie a komunikácie maľbami na stenách. „Našim cieľom je pozdvihnutie a skultúrnenie verejného priestoru na budove našej knižnice. Veríme, že nová ikonická bočná stena pomôže prilákať turistov do centra mesta a taktiež zviditeľní knižnicu a tým prispeje aj jej kultúrnej a vzdelávacej funkcii. Témami návrhov na maľbu môžu byť kniha, knižnica, literatúra alebo osobnosť Liptova či prepojenie literatúry s prírodnými krásami nášho regiónu Liptov. Nebránime sa však kreativite a záujemcovia nám môžu predkladať aj iné návrhy podľa vlastného uváženia,“ povedal Andrej Medla z TO DO Liptov. Podrobnejšie podmienky sú dostupné na webe TO DO Liptov – TU.

Výzva na predkladanie návrhov na nový mural trvá do konca letných prázdnin, teda do 31. augusta 2021. Víťaza bude vyberať odborná komisia. Realizácia maľby bude následne počas septembra až do konca októbra.

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR REGION LIPTOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2020
Turisti v meste zažijú divadelné večery aj tematické prehliadky
Divadelné večery, tematické prehliadky aj program pre rodiny s deťmi ponúka počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny mesto Liptovský Mikuláš. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
11.05.2021
Prvá jarná kosba v Liptovskom Mikuláši potrvá päť týždňov
V Liptovskom Mikuláši spustili prvú jarnú kosbu. Mechanizmy a koscov čaká takmer sto hektárov plochy, začali od centra smerom k mestským častiam. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
28.07.2021
Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej
Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvomi špecialitami.
viac
22.11.2021
Fasádu domu kultúry v Liptovskom Mikuláši dozdobí vyše 900 rastlín
Fasádu domu kultúry v Liptovskom Mikuláši bude po novom zdobiť zelená stena, do ktorej nainštalujú vyše 900 rastlín. Zavlažovať ich budú z podzemného zásobníka dažďovej vody. Informovala o tom hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %