Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.11.2021 09:35

Výzva župy a zdravotníckych pracovníkov Žilinského samosprávneho kraja


Sídlo ŽSK.


Nemocnice Žilinského kraja aktuálne presiahli všetky svoje reprofilizované kapacity a už teraz môžeme povedať, že v poskytovaní zdravotnej starostlivosti fungujú v núdzovom režime, aj keď núdzový stav nie je vyhlásený.


Všetky zdravotnícke zariadenia sú v tretej - poslednej fáze reprofilizácie. V krajských nemocniciach máme obsadených 335 lôžok, 42 pacientov si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Znamená to, že obsadenosť lôžok COVID pozitívnymi pacientami prekračuje 80 % a lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou  sú naplnené na 100 %. Už dva týždne presúvame kriticky chorých pacientov do iných krajov Slovenska, ktoré ešte svoje kapacity neprekročili, za čo im z tohto miesta chceme poďakovať za súčinnosť. Čím ďalej, tým viac sú však prevozy obťažnejšie, lebo kapacity sa extrémne rýchlo plnia a stav v nemocniciach sa každou hodinou mení.

Zvyšuje sa tiež počet nakazených zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starali o kriticky chorých covid pacientov, aktuálne ich je ich v našom kraji okolo 100. Nakoľko nie je vôľa vyhlásiť núdzový stav ani na základe naliehavej pandemickej situácie v jednotlivých lokalitách regiónov, výkon regionálnych pandemických opatrení a manažovanie práce v nemocniciach a ostatných zdravotníckych zariadeniach sa stáva viac než problematické.

Vyvinuli sme enormné úsilie na šírenie osvety o dodržiavaní protipandemických opatrení a rýchlu vakcináciu obyvateľstva v kraji. V čase najvyššieho dopytu po očkovaní sme zriadili veľkokapacitné očkovacie centrum, dohodli sa s poliklinikami a nemocnicami v regióne na vytvorení vakcinačných miest, zriadili sme vlastnú Epidemiologickú ambulanciu, kde dodnes očkujeme, organizujeme výjazdy mobilnej očkovacej jednotky k imobilným občanom a očkovacích skupín do firiem a zariadení sociálnych služieb. Naša výjazdová vakcinačná linka VakciZuzka očkovala doposiaľ v 116 obciach, to je viac, než jedna tretina všetkých samospráv v kraji. Všetkými týmito krokmi sa nám podarilo zvýšiť zaočkovanosť v kraji na úroveň 44 %, avšak tento stav je stále nedostatočný, čo sa odráža práve  v kritickom stave počtu hospitalizácií v nemocniciach. Zdôrazňujeme, že kapacity, ktoré sú pripravené na vakcináciu, sú dlhodobo stabilné, no nevyužité, v centrách po regiónoch vieme poskytnúť týždenne viac než 8500 dávok, reálne však využívame necelú štvrtinu dostupných termínov.

Žilinský samosprávny kraj sa všetkými svojimi aktivitami, webinármi pre všeobecných lekárov a starostov, dostupnosťou očkovania, možnosťou a dostupnosťou testovania, vytvorením dostatočného počtu lôžok snaží udržať zdravotníctvo „pri živote“, no zároveň dáva verejnosti na známosť, že aktuálne je stav v zdravotníctve pred kolapsom a bude závisieť len na ochote a vôli zdravotníckych zamestnancov, ale aj obyvateľov, či tento stav bude ešte zvrátiteľný.

Touto cestou preto vyzývame obyvateľstvo Žilinského kraja k zodpovednosti voči sebe, svojim blízkym, svojmu okoliu, aby  sa snažili pochopiť  vážnosť situácie a pre zachovanie zdravia seba a svojich najbližších robili také rozhodnutia, ktoré budú znižovať riziko ochorenia COVID 19 a súčasne iných ochorení, pre ktoré by ich stav vyžadoval hospitalizáciu v nemocniciach a tak predchádzali následným úmrtiam.

Apelujeme najmä na starších obyvateľov, nepodceňujte situáciu, využite možnosť ochrany. Slovensko, ale i Žilinský región sa vybral cestou premorenia, čo si vyžiada mnoho ľudských životov. Vakcináciou máme stále šancu odvrátiť veľkú časť týchto úmrtí, a pomôcť v tom, aby sme mohli robiť v nemocniciach opäť aj bielu medicínu. Myslime na tých, ktorých zákroky sa opäť odkladajú z dôvodu vážnej situácie. Myslime na vyčerpaných zdravotníkov, ktorých sily sú na hrane fyzických a psychických možností, myslime na to, že len za posledných 72 hodín sme v našom kraji zaznamenali 20 ďalších zbytočných úmrtí. Nabudúce to môže byť niekto z vašej rodiny.

Vážení obyvatelia, máte to v rukách vy sami.

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
BBSK je na očkovanie proti COVID-19 pripravený nasadiť 25 tímov
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) je pripravený na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 nasadiť 25 vakcinačných tímov. V rámci nedávno prezentovanej krajskej očkovacej stratégie BBSK vyriešil aj distribúciu vakcín, ktoré si vyžadujú skladovanie pri extrémne nízkych teplotách.
viac
11.02.2021
Župa začala s náborom zdravotníkov pre očkovacie centrá
Pomôžte poraziť pandémiu COVID-19 – obracia sa Banskobystrický samosprávny kraj na lekárov a sestry, ktorých hľadá pre krajské očkovacie centrá. Zdravotníci, ktorí majú záujem s čo najrýchlejším zaočkovaním širokej verejnosti pomôcť, sa môžu od včera registrovať na webe kraja.
viac
16.03.2021
BBSK vyzýva obyvateľov k registrácii do náhradníckeho systému
Očkovacie centrá v Banskej Bystrici, Brezne, Lučenci a Zvolene v priebehu posledného týždňa zaočkovali takmer 7-tisíc ľudí. Počas víkendu sa k ich službám pripojil aj systém náhradníkov, ktorý župa zriadila z vlastnej iniciatívy. Do obdobia veľkonočných sviatkov pribudnú ďalšie 4 očkovacie centrá.
viac
09.04.2021
ŽSK predstavil nový objednávací systém pre náhradníkov na očkovanie
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravil nový objednávací systém pre náhradníkov na vakcinovanie proti ochoreniu COVID-19. Pacienta do poradovníka na základe jeho diagnózy zaeviduje priamo lekár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %