Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.10.2020 07:35

Vzácna listina nájdená v múre synagógy získala vynovenú podobu


Vynovená synagóga v Leviciach.


Historicky významný dokument pre mesto Levice, objavený v múre synagógy počas jej rekonštrukcie, získal vynovenú podobu. Rozpadnutej listine vdýchol nový život po mesiacoch náročnej práce reštaurátor Štefan Kocka.


„Špeciálna kazeta, v ktorej bola listina dodaná, zaručuje dokumentu optimálne podmienky, aby nedošlo k ďalším poškodeniam vplyvom slnka či vlhkosti,“ informovalo vedenie mesta.      

Listinu vložili do múru synagógy 24. apríla 1883 pri položení základného kameňa uloženú v lekárnickej dóze. Unikátny originálny dokument potvrdzujúci začiatok výstavby synagógy našli stavební robotníci pri vykonávaní rekonštrukčných prác v marci 2011. „Stavbári čistili 15. marca spodnú časť synagógy. Pri týchto prácach zbadali fľašu, ktorú odovzdali majstrovi. Po jej otvorení sme v dóze našli listinu, ktorá tam bola vložená pri položení základného kameňa výstavby synagógy. Bola v značne poškodenom stave,“ potvrdila krátko po objavení listiny archeologička Tekovského múzea v Leviciach Margaréta Pölhös. Jedna kópia dokumentu zostane podľa jej slov zamurovaná na pôvodnom mieste nálezu.      

V sklenenej lekárnickej dóze boli spolu s listinou vložené dve mince. „Vložili tam desaťgrajciarnik a hodnotnú mincu, Franca Jozefa, 22-karátové zlato. Ale ani tieto dve mince nie sú také vzácne, ako samotná listina,“ skonštatovala Pölhös. Text dokumentu v maďarskom jazyku je písaný rukou. Listinu podpísali vtedajší najvyšší rabín v Leviciach, primátor, riaditelia škôl a zástupcovia cirkevných obcí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
01.08.2020
Štúrov park bude priehľadnejší a čistejší, pribudne aj nová aleja stromov
Po rekonštrukcii bude okolie parku v centre Zvolena vzhľadovo zjednotené so zvyškom námestia, dobudujú aj cyklistický chodník od Kostola sv. Alžbety k obchodnému centru Europa.
viac
01.10.2020
Nová dráha potešila bežcov aj korčuliarov
Mesto Levice začalo na jar t.r. realizovať rekonštrukciu bežeckej dráhy v areáli základnej školy na Saratovskej ulici. Nielen žiaci ale aj verejnosť, ktorá využíva dráhu po vyučovaní, sa potešili novému povrchu aj rozdeleniu dráh.
viac
02.06.2021
Za takmer 900 000 eur obnovia neologickú synagógu v Trenčíne
Židovská náboženská obec v Trenčíne zrekonštruuje z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a zo štátneho rozpočtu neologickú synagógu v Trenčíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %