Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.09.2020 10:50

Vzduchom sa šírila láska


Ilustračná snímka P. Arpášová


Príjemné neskoré popoludnie plné tvorivej nálady si vychutnali nielen nádejní umelci z neziskovej organizácie Vstúpte a výtvarníci na čele s Rozáliou Habovou, ale aj desiatky návštevníkov.


Na nádvorí Pálffyovského kaštieľa v Malackách sa v stredu 9. septembra konala vernisáž špeciálnej benefičnej výstavy LÁSKOUTVORENIE spojenej s dražbou vystavených diel. Hlavnou autorkou projektu je Martina Ambrušová, riaditeľka Vstúpte.

Osobité spojenie umeleckých duší

Myšlienka lásky a spolupráce sa šírila celým podujatím. Prezentované diela vznikli v júli tohto roka na nádvorí kaštieľa v Plaveckom Podhradí. Každý zo štrnástich originálnych obrazov vznikol spoločnou tvorbou Vstupákov a výtvarníkov. Podľa slov R. Habovej bola táto spolupráca veľmi príjemná a obohacujúca pre všetkých zúčastnených. Uchvátilo ju nadšenie a pracovitosť Vstupákov. Úspešnosť projektu potvrdzujú okrem pozitívnych reakcií všetkých účastníkov aj slová M. Ambrušovej: „Láskoutvorenie je o vzájomnom darovaní, vzájomnej pomoci a spolupráci. Ľudia so znevýhodnením darovali dobré hodnoty, zážitok a nové skúsenosti umelcom, a umelci im zase darovali kus zo seba – svoj talent, pomoc a podporu.“

Okrem spomenutých štrnástich obrazov do dražby prispeli svojimi dielami aj R. Habová so svojimi žiakmi – výtvarníkmi. Všetci umelci si z vernisáže odniesli malý darček na pamiatku - tašku potlačenú obrazom, ktorý vytvorili.

Hudobné čísla roztancovali návštevníkov

Pri srdci zahriali aj hudobné vystúpenia. Mária Hušková zaspievala aj zahrala skladbu špeciálne zloženú pre túto príležitosť. Potom sa k nej svojím spevom pridali jej sestry Alica a Júlia. Toto sesterské trio pre veľký úspech pridalo pieseň naviac. Hudba rozprúdila takú zábavu, že niektorí diváci neodolali a zatancovali si. Obecenstvo odmenilo výkon dievčat srdečným potleskom.

Ako získať cenný originál

Vydražením produktov projektu môžete získať jedinečný obraz a zároveň prispieť na dobrú vec. Dražba umeleckých diel sa začala v deň vernisáže. Môžete sa do nej zapojiť prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky Vstúpte alebo telefonicky na čísle 0918 756 548. Vyvolávacia cena každého obrazu je 50 € a záujemca môže navýšiť jeho cenu minimálne o 10 €. Vyzbieraná suma bude použitá na skvalitnenie života ľudí s mentálnym postihnutím. Na Facebooku stačí len napísať ponúkanú sumu do komentára pod obraz, ktorý máte záujem vydražiť. Ak sa chcete zapojiť telefonicky, na vyššie uvedenom čísle sa možno informovať o aktuálnej cene konkrétneho diela a navrhnúť vyššiu cenu.

Dražené unikátne umelecké diela si môžete osobne prezrieť v knižnici v priestoroch Mestského centra kultúry v Malackách do 7. októbra, dokedy trvá aj samotná dražba (zapojiť sa môžete do 17.00 h).

Projekt realizovalo občianske združenie Majella s finančnou podporou mesta Malacky.

Autor: P. Arpášová


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2018
Mesto získa za prenájom stánkov na Vianočných trhoch takmer 185-tis. eur
Prenájom stánkov, ktoré budú ponúkať občerstvenie a nápoje počas tohtoročných Vianočných trhov v Žiline, prinesie do mestskej pokladnice 184.816 eur, čo je takmer o 100.000 eur viac ako vlani.
viac
08.03.2019
Mesto Malacky pripravuje výstavbu detských jaslí
Poslanci mestského zastupiteľstva schválili projekt detských jaslí a súhlasili s tým, aby mesto podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok z eurofondov (Integrovaný regionálny operačný program) vo výške 584 tisíc €. Spolufinancovanie mesta sa predpokladá vo výške 31 tisíc €.
viac
10.05.2021
Útulok pre psov prechádza po desiatich rokoch pod správu mesta
Útulok pre psov v Žiari nad Hronom prejde od 1. júna pod správu mesta, samospráva v súvislosti s touto zmenou založila občianske združenie (OZ) Žiarsky chlpáč. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.
viac
28.02.2022
V meste Malacky pribudne nové komunitné miesto
V areáli centra voľného času vznikne nové komunitné centrum v Malackách, kapacitne sa rozšíri aj rehabilitačné centrum Vstúpte, pomáhajúce ľuďom s mentálnym postihnutím. Oba projekty sú financované z eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %