Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.03.2021 05:10

WWF Slovensko spustilo súťaž zameranú na slobodný pohyb zvierat


WWF logo


Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko spustil videosúťaž pre deti a mládež s názvom Konektivita pre všetkých. Súťažiaci musia natočiť krátke video o prekážkach, ktoré bránia zvieratám vo voľnom pohybe.


 Informovala o tom Andrea Settey Hajdúchová z WWF Slovensko.  Približuje, že všetky druhy živočíchov sa pohybujú na rôzne vzdialenosti, aby prežili. Krátke trasy prekonávajú napríklad obojživelníky, stredne dlhé podnikajú líšky a dlhé presuny majú vtáky či veľké šelmy. "Udržiavanie ich migračných trás bez prekážok je nevyhnutné pre ich prežitie," podotkla.       

Problémom podľa Settey Hajdúchovej je, že pre cestovné a životné potreby ľudia stavajú prekážky, ktoré bránia zvieratám v dosiahnutí ich cieľov. Ide o cesty, železnice, ploty, domy aj priemyselné areály. "Našťastie, existujú riešenia: najjednoduchším riešením je, samozrejme, zachovanie migračných trás zvierat tak, aby ich cesta z bodu A do bodu B zostala voľná a priechodná," vysvetľuje Settey Hajdúchová. Dodáva, že ak to nie je možné, musia ľudia pomôcť prekonať zvieratám prekážky, ktoré im postavili do cesty. Ako príklad uvádza budovanie tunelov popod cesty alebo zelených mostov ponad ne.       

Žiaci, študenti a mladí ľudia do 26 rokov musia vytvoriť krátke video o voľne žijúcich živočíchoch. Mali by ukázať, ako im ľudia ukrajujú z pôvodnej krajiny a čo im stavajú do cesty - domy, ploty, cesty. Súťažiaci sa musia zamyslieť nad tým, ako im ľudia môžu pomôcť, uviedla Settey Hajdúchová. Poznamenala, že najlepšie projekty budú odmenené a víťaz sa bude môcť v septembri zúčastniť na konferencii Karpatskej sústavy chránených území v maďarskom Vyšehrade.       

Aktivita vznikla v rámci projektu ConnectGREEN, ktorý sa zameriava na obnovu a manažment biokoridorov v horských regiónoch povodia Dunaja. Súťaž spustila Štátna ochrana prírody SR spolu s WWF Slovensko, Slovenskou agentúrou životného prostredia a Spectra centrom excelentnosti Európskej únie pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Prázdniny bez nudy
V utorok 16. augusta sa na diakovskej Colnici uskutočnil už siedmy ročník obľúbeného podujatia Prázdniny bez nudy, ktorého organizátormi sú Miestny odbor Matice slovenskej v Diakovej a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
18.11.2016
V Košiciach sa bude diskutovať na tému Voda a sídla
21. novembra 2016 sa uskutoční v Košiciach seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
07.04.2020
Zoznam vládnych opatrení prijatých na obdobie Veľkej noci
Voľný pohyb osôb bude obmedzený od 8. do 13. apríla 2020, teda počas veľkonočných sviatkov. V rámci návrhu na rozšírenie opatrení núdzového stavu podľa zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu o tom vláda rozhodla na pondelkovom rokovaní.
viac
24.03.2021
WWF Slovensko spustil kampaň na podporu rozšírenia záchrannej stanice v Zázrivej
Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko a Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej spúšťajú kampaň na podporu rozšírenia stanice. Umožní to zachrániť a vrátiť do prírody viac zranených zvierat.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %