Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2017 10:42

Z kanalizácie robia nezodpovední ľudia smetisko


Rôzny odpad v kanalizácii, z ktorej si niekto urobil smetisko. Snímka zdroj: (archív LVS).


Ľudia často z nevedomosti alebo nezodpovednosti vypúšťajú do verejnej kanalizácie aj odpadové vody, ktoré obsahujú to, čo tam nepatrí. Napríklad, splachujú zvyšky jedál, pričom tie môžu spôsobiť, že pritiahnu potkany a to nie je nič príjemné. Jedlo ale nie je jediné, čo do kanalizácie nepatrí.


Cez domové kanalizačné prípojky sa majú do verejnej kanalizácie vypúšťať výlučne len splaškové vody zo sociálnych zariadení, drezov a kúpeľní. Každý, kto do kanalizácie vyhadzuje a splachuje odpad, by si mal uvedomiť dôsledky svojej činnosti.

 

Zvyšky jedál priťahujú potkany

„Ľudia často nevedia, čo spôsobujú, keď splachujú veci, ktoré do kanalizácie nepatria. Napríklad, do toalety vyhodené zvyšky jedál, môžu kanalizáciu nielen upchať, hniť v nej, z čoho sa šíri nepríjemný zápach, ale najmä prilákať hlodavce a dôsledkom môže byť ich premnoženie. Jedlo treba zabaliť a vyhodiť do odpadkového koša, zemiakové šupky a odrezky zo zeleniny umiestniť medzi bioodpad,“  upozornil Ing. Peter Hán, vedúci strediska čistiarne odpadových vôd a kanalizácií Liptovskej vodárenskej spoločnosti, a. s., Liptovský Mikuláš.

Do kanalizácie nepatria ani olej, tuk či masť z varenia. „Tuky sa v kanalizácii usadzujú na obvode a spôsobujú upchávanie priamo v kanalizačnej prípojke. Rovnako aj chemikálie, rozpúšťadlá, motorový olej a farby, ktoré sú vo vode takmer nerozpustné. Do kanalizácie nepatria ani lieky, injekčné striekačky, hygienické potreby, plienky,“ vysvetlil P. Hán.

 

Lieky, chemikálie, farby, riedidlá

Často ľuďom ostanú nespotrebované lieky, kvapky, sirupy po dátume expirácie, ktoré spláchnu v toalete. Je to však vysoko nebezpečný odpad, ktorý patrí do špeciálnych zberných miest. Čistiarne odpadových vôd nie sú stavané na ich zneškodňovanie, preto hrozí riziko neprípustnej kontaminácie vody a pôdy.

Podobne je to s chemikáliami, farbami, riedidlami, lepidlami. Čistenie odpadových vôd je založené na mechanicko-biologickom princípe a chemikálie spomaľujú biologické čistenie, lebo môžu spôsobiť usmrtenie mikroorganizmov v čistiarni a aj poškodiť kanalizáciu. Vypúšťaniu čistiacich a pracích prostriedkov, šampónov, mydiel z vane, práčky, alebo umývačky riadu sa nedá vyhnúť, ale k šetreniu životného prostredia možno prispieť uprednostňovaním ekologických alternatív, ktorých je už na trhu dostatok.

 

Stavebný materiál, televízor aj mŕtva ovca

Niekedy je až nepochopiteľné, čoho všetkého sa obyvatelia zbavujú nezodpovedným spôsobom. „Naši pracovníci nachádzajú v kanalizácii rôzne veci, ktoré tam ľudia nahádžu úmyselne. Sú to najmä posypové materiály z ciest, konáre stromov, skaly, stavebný materiál, rádiá, časti počítačov. Našli však už aj mop, dlažobné kocky s rozmerom 25 x 25 centimetrov, kostru z bicykla či televízor alebo mŕtvu ovcu. O plastových fľašiach, handrách, vlhčených utierkach, hygienických potrebách, vatových tyčinkách či odpadkoch z domácností vo vreciach ani nehovoriac, pretože tie nachádzajú v kanalizácii pravidelne,“ vymenoval P. Hán.

Vyhadzovanie vecí do kanalizácie, ktoré do nej nepatria, vedú k zvýšeniu nákladov vodárenskej spoločnosti na čistenie kanalizácie a odstraňovanie havárií. Obyvateľov zasa môže obťažovať zápach a nepríjemné hlodavce.

 

Do verejnej kanalizácie sa nesmú vypúšťať odpadové vody, ktoré by mohli obsahovať:

→ látky ohrozujúce zdravie a bezpečnosť prevádzky stokovej siete a miestneho obyvateľstva a ani látky spôsobujúce nadmerný zápach alebo možnosť vzniku infekcie, rádioaktivity, napr. chemikálie, rozpúšťadlá, umelé hnojivá

→ látky narušujúce materiály stokovej siete a objektov v kanalizácii, tuhé odpady, tvrdnúce látky, napr. stavebný materiál, sadra, tvrdnúce lepidlá, peny

→ látky spôsobujúce prevádzkové problémy prietoku v potrubiach a správnej funkcie čerpadiel a čerpacích staníc, napr.:

- rôzne sypké materiály - ropné materiály a tuky - predmety z dreva, drôty, plechy - stavebný odpad - komunálny odpad

- plastové, textilné a gumové produkty - odpad zo záhrad, pokosená tráva, lístie - zvyšky jedál, kosti- hygienické vložky, jednorazové detské plienky, použité kondómy

- chemikálie, farby, riedidlá, rozpúšťadlá, silné dezinfekčné prostriedky - hnojovka, močovka

 

Čo urobiť, aby kanalizácia bola čistá a priechodná:

→ Uistite sa, že vo vašej kanalizácii skončí výlučne odpadová voda, ľudské výlučky a toaletný papier.

→ Sanitárne produkty, napr. hygienické vložky, tampóny, kondómy, hygienické utierky, plienky, do kanalizácie  nepatria.Zabaľte ich a dajte do smetného koša.

→ Tuky a masť po varení, ktoré chcete vyhodiť, nechajte vychladnúť a zabalené vyhoďte do smetného koša. Tuky, ktoré skončia v kanalizácii, sa usadzujú na obvode a spôsobujú upchávanie, už priamo v kanalizačnej prípojke. Olej zaneste na špeciálne zberné miesto.

→ Zvyšky jedla, napr. omáčky, cestoviny, polievky nevylievajte do kanalizácie.Zabaľte ich a vyhoďte do smetného koša. Kuchynský odpad nie je odpadovou vodou a v prípade, že producent takýto odpad likviduje v kanalizácii, vystavuje kanalizáciu viacerým rizikám, medzi ktorými dominuje premnoženie hlodavcov či usadzovanie zvyškov (šupky, drvina) v kanalizačnej prípojke.

→ Chemikálie, rozpúšťadlá, motorový olej a farby sú vo vode takmer nerozpustné, usadzujú sa na obvode kanalizácie a spôsobujú upchávanie. Preto treba zabrániť úniku takýchto látok do    podzemných vôd, povrchových vôd alebo do kanalizácie.

→ Lieky, injekčné striekačky, tabletky nesplachujte, ale odneste na špeciálne zberné miesta.

 

 

 

Autor: (Eva PETRANOVÁ, Liptovská vodárenská spoločnosť)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
13.04.2017
Posolstvo čistého životného prostredia sa šíri netradičným spôsobom
Na Námestí Andreja Hlinku boli v pondelok, 10. apríla 2017, umiestnené dva veľkokapacitné kontajnery naplnené odpadom. Aj takýmto nevšedným spôsobom chcú upozorniť na znečistené životné prostredie aktivisti z Občianskeho združenia GO SPACE spoločne s mestom Žilina.
viac
16.09.2020
V kraji bude opäť Gruntovačka, upratovať môže každý
V Banskobystrickom kraji bude už po piaty raz akcia s názvom Gruntovačka. V dňoch 18. a 19. septembra sa uskutoční tak, ako tento projekt od začiatku nastavili.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %