Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.11.2017 12:18

Z Komunitných grantov vznikne Montessori dielnička i ihrisko pre deti


Ilustračná snímka: (komunitnegranty.sk).


Obyvatelia miest a obcí v Nitrianskom kraji vybrali tri projekty, ktoré získajú grant 3000 eur na realizáciu nápadu zameraného na zlepšenie komunitného života v kraji.


Finančnú podporu Nadácie VÚB v rámci programu Komunitné granty získalo nitrianske občianske združenie EDU Nature, organizácia Svetlo pre Olichov zo Zlatých Moraviec a miestna komunita z obce Dolná Seč v okrese Levice.       

Občianske združenie EDU Nature plánuje zriadiť Montessori dielničku pre deti a krajčírsku dielňu pre mamy v priestoroch Komunitného klubu Úľ, ktorý je súčasťou nezávislého kultúrneho centra Hidepark v Nitre na Vodnej ulici. Projekt prepojí viaceré komunity rôznych generácií. Obe dielne budú môcť využívať členovia miestnej komunitnej záhrady, členovia rôznych občianskych združení, ako aj náhodní návštevníci.       

Cieľom organizácie Svetlo pre Olichov zo Zlatých Moraviec je rozvíjať komunitný život nepočujúcich a nedoslýchavých v tomto meste. Projekt nazvaný Podeľme sa o ticho pomôže vyškoliť personál miestneho zariadenia v posunkovej reči a prostredníctvom workshopov, výstavy a spoločnej úpravy životného prostredia umožní otvoriť komunitu nepočujúcich širokej verejnosti. V obci Dolná Seč si vďaka grantu budú môcť obyvatelia zveľadiť nevyužitú trávnatú plochu v obci a vlastnými silami ju premeniť na spoločné certifikované ihrisko pre deti.       

Do tretieho ročníka programu sa zapojilo spolu 152 rôznych občianskych združení, komunitných centier a samospráv zo všetkých kútov Slovenska. Odborná komisia vybrala z každého kraja šesť najlepších projektov. Občania mohli prideliť svoj hlas v internetovom hlasovaní od 6. do 21. novembra niektorému zo 48 vybraných projektov a rozhodnúť tak o troch víťazných projektoch z každého kraja. Do verejného hlasovania sa v tomto roku zapojilo 61 932 podporovateľov, čo je najvyšší počet v doterajšej histórii programu Komunitné granty.       

Projektom plánovaným v rámci Nitrianskeho kraja poslali členovia miestnych komunít a ich prívrženci spolu 8940 hlasov. „Sme presvedčení, že práve verejné hlasovanie nám umožňuje čo najtransparentnejšie prerozdelenie financií. Ceníme si úsilie všetkých organizácií, ktoré nám zaslali svoje premyslené projekty a dobré nápady, ako ich uviesť do života. Rovnako nás však teší aj záujem zo strany miestnych obyvateľov, ktorí sa vedia za dobrú vec osobne postaviť,“ povedal Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Občania môžu podporiť projekt Ozeleňme mesto Levice
Mesto Levice postúpilo do ďalšieho verejného hlasovania v rámci grantového programu Komunitné granty 2017 s podnázvom 80 000 eur pre komunity, kde to žije Nadácie VÚB.
viac
27.11.2017
Tri komunitné projekty v Žilinskom kraji podporí Nadácia VÚB
Projekty Detské Hviezdne noci Filmového klubu Bytča, Švošovská zvernica obce Švošov a Revitalizujme spolu oddychovú zónu na Lietavskom hrade! Združenia na záchranu Lietavského hradu podporí Nadácia VÚB v rámci programu Komunitné granty.
viac
26.11.2018
Začína hlasovanie o 200-tisícovú podporu pre 32 komunitných nápadov
Ľudia, ktorým nie je ľahostajné verejné dianie vo svojom okolí, môžu oddnes prideliť hlas niektorému z 8 komunitných projektov v každom z 8 krajov Slovenska. Rozhodnú tak o tom, medzi ktoré verejnoprospešné aktivity rozdelí Nadácia VÚB 200 000 eur.
viac
17.12.2019
Komunitné granty podporia sumou 120-tis. eur 25 projektov na Slovensku
Stodvadsaťtisíc eur si prerozdelí 25 projektov, ktoré uspeli v rámci iniciatívy Komunitné granty Nadácie VÚB. V takmer každom kraji budú finančne podporené tri projekty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %