Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.03.2023 09:30

Z mestských ulíc sa za dva roky podarilo odstrániť 50 autovrakov


Ilustračná snímka: (tasr).


Z ulíc Liptovského Mikuláša za dva posledné roky zmizlo viac ako 50 autovrakov. Informoval o tom primátor Ján Blcháč s tým, že ďalšie nepojazdné autá sú aktuálne v riešení.


Vozidlá sa podarilo odstrániť vďaka všeobecne záväznému nariadeniu z roku 2020, na základe ktorého môže mesto vyberať daň za dlhodobé parkovanie nepojazdných áut. Spoplatnenie je vo výške 432 eur mesačne pri vozidlách s evidenčným číslom a 648 eur pri aute bez značiek. "Cieľom tohto opatrenia bolo nájsť spôsob na riešenie nepoužívaných vozidiel a vrakov z mestských parkovísk a verejných priestranstiev. Toto opatrenie má výborný dosah vďaka výzvam na odstránenie dlhodobo stojacich vozidiel, ktoré sme adresovali vlastníkom pod hrozbou vyrubenia mesačnej dane," prezradila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Systém odstraňovania autovrakov funguje tak, že mestskí policajti zdokumentujú vozidlo a postúpia dokumentáciu na oddelenie dopravy a životného prostredia na mestskom úrade. Mesto zašle vlastníkovi výzvu na odstránenie vozidla a upozorní ho, že ak do 30 dní auto neodstráni, radnica mu vyrubí daň za záber verejného priestranstva.

Väčší problém je s automobilmi, ktorých vlastníci sú neznámi, nie je známy ich pobyt alebo je na auto exekúcia. Administratívne procesy sú v takýchto prípadoch zdĺhavé. "Keď sa tieto procesy v zmysle predpisov zvládnu, je možné takéto vozidlo odtiahnuť na chránené parkovisko, čo je zákonný postup. Chránené parkovisko môže prevádzkovať len osoba oprávnená na spracovanie a likvidáciu starých motorových vozidiel. Spoluprácu s takouto spoločnosťou sme nadviazali v tomto roku," priblížil Gabriel Lengyel z odboru dopravy na radnici.

Vozidlo, ktoré skončí na chránenom parkovisku, si môže jeho vlastník prevziať, zaplatiť náklady na odtiahnutie a umiestnenie na parkovisku. Ak záujem neprejaví majiteľ a ani štát - pretože auto bez majiteľa prepadne v prospech štátu, vozidlo sa vyradí z evidencie. Následne ho zlikvidujú ako odpad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
12.10.2018
Inštaláciou modernejších kamier chce radnica zvýšiť bezpečnosť
Zvýšenie bezpečnosti a ochranu verejného majetku na viacerých uliciach v Liptovskom Mikuláši chce radnica zabezpečiť novými modernejšími kamerami. Na projekt prevencie kriminality na rok 2018 získalo mesto v uplynulom období dotáciu vo výške 25.000 eur.
viac
18.11.2019
Mesto získalo 70-tis. eur na modernizáciu učební v základnej škole
Na modernizáciu učební v Základnej škole (ZŠ) Márie Rázusovej Martákovej v Liptovskom Mikuláši pôjde 70-tis. eur. Radnica ich získala z eurofondov.
viac
05.09.2020
Najviac peňazí z mestskej kasy má budúci rok ísť na školstvo
Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš na budúci rok je už v príprave. Budú z neho financovať školstvo, miestne komunikácie aj odpadové hospodárstvo. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %