Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.08.2023 10:35

Z päťmiliónového úveru v Martine zmodernizujú verejné osvetlenie


Ilustračná snímka: (tasr).


Verejné osvetlenie v Martine obnovia za päť miliónov eur z úveru od Environmentálneho fondu. Potvrdila to hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová s tým, že o tom uplynulý týždeň rozhodlo martinské mestské zastupiteľstvo.


"Modernizácia verejného osvetlenia bude pozostávať z výmeny vyše 5600 svietidiel a doplnenia 280 svietidiel. Celkom 225 svietidiel ostane pôvodných bez zmeny. V piatich prípadoch bude nutné v trase existujúceho verejného osvetlenia doplniť stĺp na osvetlenie priechodu pre chodcov," priblížila hovorkyňa.

Dodala, že vo vybraných nočných hodinách bude po modernizácii možné dosiahnuť ďalšiu úsporu, a to reguláciou intenzity osvetlenia. Hovorkyňa vysvetlila, že svietidlá budú meniť na existujúcich stožiaroch verejného osvetlenia a betónových stožiaroch distribučnej siete. "Celkovo tak mesto po modernizácii v prvej etape môže dosiahnuť až 65 percent úspory spotreby elektrickej energie oproti súčasnému stavu sústavy verejného osvetlenia bez regulácie," zhodnotila.

Splatnosť úveru je 20 rokov. Predpokladaná doba rekonštrukcie je do 270 dní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2021
Dubnica nad Váhom pripravuje rozsiahlu modernizáciu verejného osvetlenia
Mesto Dubnica nad Váhom dalo spracovať komplexný audit verejného osvetlenia, bude podkladom pre vypracovanie projektovej dokumentácie na jeho rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu. Na audite budú spolupracovať aj obyvatelia mesta.
viac
21.04.2023
Mesto chce obnoviť a doplniť osvetlenie na Rožňavskej a Štefánikovej
Časť verejného osvetlenia v Poprade zmodernizujú a zároveň doplnia, dôjde tiež k rekonštrukcii kabeláže svetelnej signalizácie.
viac
10.07.2023
Komárno investuje 1,5 milióna do modernizácie verejného osvetlenia
Približne 1,5 milióna eur investuje v blízkej budúcnosti mesto Komárno do modernizácie verejného osvetlenia a osvetlenia jednotlivých inštitúcií v Komárne. Významná investícia umožní na niektorých miestach dosiahnuť až 80-percentnú úsporu, informovala radnica.
viac
11.07.2023
Ružomberok zmodernizuje verejné osvetlenie za 2,8 milióna eur z úveru
Verejné osvetlenie v Ružomberku obnovia za 2,8 milióna eur z úveru od Environmentálneho fondu. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík s tým, že o rekonštrukcii rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Modernizácia by nemala trvať dlhšie ako štyri roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %