Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.07.2021 03:35

Z výzvy „Moderné technológie“ bude 35 miest realizovať „smart city“ riešenia


Ilustračná snímka.


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR navýšilo pre vysoký záujem financie pre dopytovú výzvu „Moderné technológie“ v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.


Pôvodná alokácia 7,5 milióna eur bola navýšená o trojnásobok. Celkovo 35 miest tak bude realizovať „smart city“ riešenia za takmer 22,5 milióna eur.

Mestá získali v rámci dopytovej výzvy „Moderné technológie“ podporu z eurofondov na zavedenie tzv. smart city riešení. Ide napríklad o parkovacie senzory, monitorovanie ovzdušia, osvetlenia priechodov pre chodcov, systémy na reguláciu MHD v mestách, prepojenie mestských informačných systémov, či zber, vyhodnocovanie a ďalšie použitie údajov. O podporu sa mohli uchádzať tiež projekty na zavedenie chatbotu (počítačový program, ktorý sa používa v chatových aplikáciách a simuluje konverzáciu podľa stanovených pravidiel) či migráciu Open Source riešení (softwarové programy, ktoré inštitúciám umožňujú voľné použitie, šírenie a úpravu).

Veľká časť miest svoje projekty zamerala na reguláciu dopravy v mestách, zefektívnenie verejného osvetlenia, lepšie nakladanie s odpadmi alebo parkovanie. Zaviesť najnovšie technológie do každodenného života občanov sa rozhodli veľké mestá ako Prešov, Žilina, Trnava, Banská Bystrica či Košice, ale aj menšie ako Snina, Kežmarok, Bojnice, Zlaté Moravce, Vráble, Holíč i Nesvady. Banskobystrický, Košický samosprávny kraj aj mesto Bytča chcú smart city riešenia aplikovať formou zavedenia chatbotu, aby zlepšili poskytovanie elektronických služieb pre občanov.

Dopytovo-orientovaná výzva „Moderné technológie“ je jednou z výziev v rámci prioritnej osi 7 Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Jej cieľom je zaviesť do služieb a procesov inštitúcií verejnej správy najmodernejšie technológie, ktoré majú uľahčiť prístup občanov k službám a zlepšiť komunikáciu občanov s úradmi. Na jeden projekt je možná podpora od 200-tisíc do 1 milióna eur. Kladným hodnotením prešlo 35 z 45 doručených projektov.

Zoznam podporených projektov

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2020
Usmernenie k výzve na Moderné technológie v súvislosti s mimoriadnou situáciou
Pre potenciálnych žiadateľov z radov miest a obcí dávame do pozornosti usmernenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky k výzve a v súvislosti vyhlásením mimoriadnej situácie v SR.
viac
19.11.2020
Čo si myslíte o rozvoji najmenej rozvinutých regiónov?
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyzýva verejnosť k vyplneniu dotazníka na zefektívnenie rozvoja najmenej rozvinutých regiónov.
viac
16.07.2021
Žilina získala miliónový grant na smart city riešenia
Mesto Žilina bude v rokoch 2021 a 2022 realizovať projektové aktivity v oblasti smart city riešení v hodnote 940 000 eur.
viac
16.08.2021
IROP: Cyklovýzva už zverejnená
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zverejnilo výzvu na zvyšovanie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %