Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.12.2021 09:30

Za 25 rokov eviduje zberný dvor v Radvani 55 000 ton odpadu


Zberný dvor v Radvani.


Zberný dvor v mestskej časti Radvaň v oblasti nakladania s odpadom na území mesta Banská Bystrica zriadila samospráva pre obyvateľov ešte v novembri 1996.


Vybudovala ho po vzore francúzskych zberných dvorov, a preto dostal názov Déchetteries. Za 25 rokov tam občania odovzdali 55 000 ton odpadu. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Podľa neho mesto zriadilo zberný dvor s cieľom ochrany životného prostredia, najmä preto, aby nevznikali nelegálne skládky, zabezpečil sa triedený zber odpadu a predchádzalo sa znečisťovaniu verejných priestranstiev stavebným a objemným odpadom. Zberný dvor za ten čas zaznamenal okolo 260 000 návštev.

„Najprv sa v zbernom dvore dal odovzdať stavebný a objemný odpad, papier, kovy, sklo, drevo aj textil, postupne sa spektrum zbieraného odpadu rozšírilo o plasty, biologicky rozložiteľný odpad a tzv. tetrapaky. V roku 2020 pribudol i špecializovaný kontajner na zber nebezpečného odpadu, medzi ktorý patria farby, laky, oleje, baterky a batérie, elektrospotrebiče, žiarovky a žiarivky,“ zhrnul Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Podľa aktuálneho prevádzkového poriadku môže obyvateľ v dvore odovzdať komunálny odpad bez množstevných obmedzení.

„Prevádzkové hodiny zberného dvora sú prispôsobené tak, aby komunálny odpad mohol doviezť obyvateľ nielen počas pracovného týždňa, ale aj v sobotu. Z uvedených dôvodov apelujeme na obyvateľov, aby využili príležitosť environmentálne a bezodplatne odovzdať odpad v zbernom dvore namiesto jeho umiestnenia na verejnom priestranstve mesta, kde nepatrí,“ konštatoval Štúber.

Podrobné informácie a podmienky návštevy zberného dvora sú zverejnené na stránke www.banskabystrica.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2018
Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí oslávilo štvrťstoročnicu
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pri príležitosti osláv 25. výročia Metodického centra UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí (MC UMB) pripravila slávnostné zhromaždenie s názvom Korene a krídla. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch Auly Rotunda na EF UMB dňa 12. apríla 2018.
viac
04.01.2019
Zberný dvor a triedenie majú zastaviť zvyšovanie platieb za odpad
Mesto Hriňová chce v tomto roku požiadať o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia na výstavbu Zberného dvora v Hornej Hriňovej na zvýšenie kapacity triedeného zberu komunálneho odpadu.
viac
10.02.2019
Obec Skároš chce zberným dvorom predísť tvorbe čiernych skládok
S výstavbou zberného dvora sa v obci Skároš v okrese Košice-okolie začne v najbližších dňoch. Pre TASR to povedal starosta Ľubomír Vranka s tým, že v rámci projektu, na ktorý obec získala nenávratný finančný príspevok vo výške približne 190 000 eur, pribudnú kontajnery, stojiská aj dopravná technika
viac
19.03.2021
Tradičná jarná akcia Za krajšie mesto je opäť len v rukách občanov
Už po druhý raz muselo mesto Banská Bystrica pre pandémiu nového koronavírusu prerušiť tradičnú, 20 rokov trvajúcu jarnú celomestskú akciu pre obyvateľov panelákov a domov Za krajšie mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %