Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.09.2021 02:50

Za kultúrou bez auta a s polovičnou zľavou: Kraj sa zapája do ETM


Ilustračný výrez plagátu


Banskobystrický samosprávny kraj pripravil v sobotu 18. septembra, počas Európskeho týždňa mobility, 50 percentné zľavy zo vstupného do múzeí a galérií. Zľavy poskytnú počas tohto dňa nielen krajské kultúrne inštitúcie, ale pripojili sa aj ďalšie.


 Bez auta sa tak dostanete za polovicu celkovo do osemnástich expozícií.

 Podporiť ekologickú dopravu v podobe cestovania autobusom, vlakom, na bicykli, kolobežke či po vlastných nohách, má každoročne za cieľ Európsky týždeň mobility. Tento rok sa do neho Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zapája poskytnutím 50 percentnej zľavy zo vstupného do múzeí a galérie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. A to nie je všetko.

 „Na spoluprácu sme oslovili aj ďalšie kultúrne inštitúcie na území župy, pričom kladne zareagovalo jedenásť z nich. Počas soboty 18. septembra sa tak tí, ktorí prídu za kultúrou inak ako osobným autom, dostanú za polovičnú cenu celkovo do osemnástich expozícií múzeí a galérií po celom kraji,“ povedal vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Polovičnú zľavu tak počas najbližšej soboty poskytnú:

Múzeum SNP, Banská Bystrica

Slovenské múzeum máp, Kynceľová

Múzeum vo Sv. Antone

NBS – Múzeum mincí a medailí, Kremnica

SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Hrad Modrý Kameň

Hutnícky skanzen, Hronec

SNG – Zvolenský zámok

Galéria Jána Kulicha, Zvolenská Slatina

SNM – Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku, Dolná Strehová

Pamätný dom Kálmána Mikszátha, Sklabiná

Kaštieľ v Žiari nad Hronom

Mestské múzeum Lučenec

Stredoslovenské múzeum, Banská Bystrica

Stredoslovenská galéria, Banská Bystrica

Horehronské múzeum, Brezno

Novohradské múzeum a galéria, Lučenec

Pohronské múzeum, Nová Baňa

Gemersko-malohontské múzeum, Rimavská Sobota

„Veríme, že toto podujatie pomôže zvýšiť návštevnosť kultúrnych inštitúcií, ale hlavne v rámci dopravy napomôže k zníženiu ekologickej stopy na životnom prostredí, čo je aj hlavnou myšlienkou projektu,“ doplnil Peter Černek.

Rovnako ako minulý rok, aj tento rok si župa pripravila pracovné listy pre učiteľov stredných i základných škôl, o ktoré môžu požiadať prostredníctvom Odboru školstva Úradu BBSK. Pracuje aj s výsledkami ankety, ktorú vlani uskutočnila medzi študentmi stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

„Pracovné listy s prepojením na interaktívne formy vzdelávania vlani zaujali zapojených študentov a zároveň nám priniesli zaujímavé poznatky, ako vnímajú problematiku územného plánovania, ochrany ovzdušia a možnosti cyklomobility v okolí svojich škôl. Študenti a študentky vyjadrili chuť a odhodlanie jazdiť na bicykloch či využívať MHD na dopravu za vzdelaním. Výrazne obmedzujúcim faktorom je bezpečnosť na cestách, absencia cyklochodníkov či možnosti požičiavania bicyklov na internátoch,“ zhrnul Ladislav Bíro, ktorý pôsobí na Úrade BBSK ako manažér kvality ovzdušia v rámci projektu LIFE IP - Zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku.

Stredoškoláci podľa jeho slov vnímajú možnosti rozvoja miest a aj svojich školských areálov v zmysle trvalo udržateľného života, len časť si však vie predstaviť, že by sa do takýchto procesov mali a mohli zapájať.

„Je dôležité zo strany pedagógov i samosprávy a verejnej správy reflektovať na tento fenomén a prinášať programy na zvyšovanie povedomia o aktívnom občianstve, princípoch demokracie a participatívnom plánovaní. Veríme, že aj vďaka našim aktivitám prispejeme k lepšiemu pochopeniu komplexnosti globálnych problémov, zmeny klímy a zodpovednosti za stav životného prostredia, ktorá je na každom z nás,“ uzavrel Ladislav Bíro.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
12.09.2020
Župa opäť ocenila pedagógov za ich celoživotnú prácu
Banskobystrický samosprávny tento rok ocenil prácu 52 pedagogických zamestnancov a zamestnankýň. Slávnostné stretnutia pri príležitosti ich odchodu do dôchodku sa konali v stredu 9. septembra v Banskej Bystrici a vo štvrtok 10. septembra v Lučenci.
viac
25.10.2023
Kraj obnovil tradíciu Burzy stredných škôl
Kraj sa aj takto snaží vytvárať čo najlepšie podmienky pre štúdium na jeho stredných školách, podporovať odbory, ktoré reflektujú na potreby zamestnávateľov a trhu práce a modernizovať priestory i vybavenie tak, aby zodpovedali 21. storočiu.
viac
21.11.2023
Krajské centrá práce s mládežou SPACE získali prestížne ocenenie
Pozornosti odbornej poroty neunikol projekt centier práce s mládežou SPACE, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry spustil pred vyše rokom. Odmenili ho ocenením Národná cena kariérového poradenstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %