Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.08.2020 09:00

Za nižší počet mláďat sokola červenonohého môže menej potravy


Sokol červenonohý (Falco vespertinus).


Vlani sa odchovalo 25 párov a 73 mláďat, tento rok z 18 hniezd vyletelo 32 mladých sokolov. Informovalo o tom občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).


Sokol červenonohý hniezdi podľa ornitológov pravidelne v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia. Minulý rok bola vysoká početnosť hraboša poľného, ktorý patrí medzi dôležitú korisť sokola. To sa prejavilo na vysokej početnosti mláďat, hovorí Jozef Chavko z RPS.

„Tento rok pekne potvrdil danú súvislosť, keďže bolo menej hlodavcov, sokoly majú menej potomstva. Pretrvávajúcim  problémom je nevhodný spôsob hospodárenia, na ktorý opakovane upozorňujeme a ktorého riešenie je jednou z našich priorít. Na početnosť hmyzu i drobných cicavcov vplývali tiež mimoriadne extrémne výkyvy počasia,” povedal Chavko. Približuje, že vlani boli v priemere tri mláďatá na jeden pár, v tomto roku ide o 1,8 mláďaťa.

„Organizácia môže kontrolovať územie a hniezdenie sokola červenonohého vďaka projektu "Divočina na hranici". Ten podporil Medzinárodný vyšehradský fond,” uviedol Roman Slobodník z RPS.

Koncom 90. rokov na Slovensku hniezdilo 60 až 70 párov sokola červenonohého. V roku 2012 nebol podľa ornitológov zistený ani jeden hniezdiaci pár. Úspešné hniezdenie jedného páru sokola červenonohého sa minulý rok podarilo potvrdiť neďaleko Trnavy prvýkrát od 70. rokov 20. storočia, podotkli ornitológovia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
Ochranári zaznamenali mimoriadne neskoré hniezdenie sovy plamienky
Jedno z najneskorších zdokumentovaných hniezdení sovy plamienky driemavej v celoslovenskom meradle zaznamenali ochranári počas monitoringu tohto druhu na poľnohospodárskom družstve v okrese Dunajská Streda.
viac
05.11.2020
V Tatrách narátali pod 1000 kamzíkov, výsledky zoológov nepotešili
Výsledky tohtoročnej jesennej kamzičej inventúry zoológov nepotešili. Na oboch stranách Tatier v predposledný októbrový štvrtok (22. 10.) zaevidovali dokopy ani nie 1000 kamzíkov, pričom práve jeseň bola v posledných rokoch obdobím, keď padali rekordy.
viac
07.01.2021
Počet obyvateľov rastie zatiaľ iba v Bratislave
Počet obyvateľov posledné roky rastie iba v Bratislave, ostatné krajské mestá populáciu strácajú. Informuje o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v minuloročnej publikácii Krajské mestá z pohľadu kvality života.
viac
13.08.2021
Ornitológovia našli 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského
Ornitológovia spolu s ochranármi skontrolovali tento rok 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského na západe Slovenska. Ide o najvyšší počet za desaťročia monitoringu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %